Talim ve Terbiye Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) hazırladığı, yeni müfredatı onayladı. Tartışmalı müfredat, bakanlık onayına sunulacak. 

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad Demirli, "Yeni müfredat taslağı hakkında iletilen tüm görüş-öneriler, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımızca özenle değerlendirildi. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin askı sürecinde eğitim paydaşlarından gelen 67 bin 284 görüş ve öneri tek tek tasnif edildi" dedi.

MEB'in hazırladığı yeni müfredat, “Ders programı değil, parti programı” yorumlarına yol açmıştı.

Müfredat, derslerde dini referansların yapılması, “Atatürk ve Cumhuriyetin" seyreltilmesi ve “Cihat, kamil insan” ifadelerinin ders kitaplarına gitmesiyle eleştirilmişti. 

Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak. 

 

ONAYDAN GEÇTİ:

Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad Demirli, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli için iletilen tüm görüş ve önerilerin şeffaflık, bilimsellik ve katılımcılık ilkelerinin gereği olarak değerlendirildiğini ve öğretim programlarına yansıtıldığını, tekrar görüşülen yeni müfredatın Talim ve Terbiye Kurulu onayından geçtiğini bildirdi.
 
Demirli, yeni müfredat taslağına ilişkin kamuoyundan gelen görüş ve önerilerin alındığı askı sürecinin tamamlanmasının ardından yapılan çalışmalara yönelik açıklamalarda bulundu.
 
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin öğretim programı ile ortak metnin, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin öğretim programının, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin öğretim programının 26 Nisan'da kamuoyunun görüş ve önerisine sunulduğunu hatırlatan Demirli, 10 Mayıs'a kadar askıda kalan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş ve önerinin geldiğini belirtti.
 
Bu süreçte taslağın 1 milyon 662 bin 780 kez görüntülendiğini ifade eden Demirli, gelen görüş ve önerilerin yüzde 58'inin öğretmenlere ait olduğunu aktardı.
 
Bu kapsamda yeni müfredat taslağına öğretmenlerden 38 bin 865 görüş ve öneri geldiğine işaret eden Demirli, "Yeni müfredat taslağına katkı sunmak isteyen sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ile eğitimin diğer paydaşları ise 28 bin 419 görüş bildirdi. Söz konusu paydaşların oranı da yüzde 42 olarak gerçekleşti." bilgisini verdi.
 

Bakan Tekin "yeni müfredat" eleştirilerine şöyle yanıt verdi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Eğitimde Yapay Zeka Uygulamaları Uluslararası Forumu'nda yaptığı konuşmada "yeni müfredat"a yapılan eleştirenlere yanıt verdi. Tekin, çok yüzeysel ve çok ideolojik eleştirilerle karşı karşıya kaldığını belirtti.

Prim verilmemesi gerektiğinin söyleyen Tekin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Tekin, "Bunlara aldırmadan, bu tür eleştirilere çok fazla prim vermeden yolumuza devam etmemiz lazım ki 1987'de Turgut Özal'ın, 1970'li yıllarda Erbakan Hocanın ve 1940'lı yıllarda Nuri Demirağ'ın hayali hayata geçebilsin" dedi..

Talim ve Terbiye Kurulunca onaylanan yeni öğretim programlarına, makam onayının ardından Bakanlığın internet sitesi üzerinden erişilebilecek.