Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, deprem sonrasında 71 il için okulları 20 Şubat tarihine, deprem bölgesindeki okulları ise 1 Mart tarihine kadar tatil edildiğini açıkladı.

Daha sonra deprem bölgesinde de kendi aralarında tatil süreleri uzattı. Okul ve ilçe bazlı yapılacak değerlendirmelerden sonra son karar verilecek.

Bu tatil döneminde öğretmenlerin ek ders, iyep, dyk, nöbet, belletmenlik ücretleri nasıl yatırılacak?

Konu hakkında Personel Genel Müdürlüğünden açıklama geldi.

2022 ve 2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşmenin "Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme" bölümünün "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 2'nci maddesinde; "(1) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle eğitim ve öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." ifadeleri yer almakta.

14 Şubat 2023 tarihli ve 6793 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile eklenen ve 6.2.2023 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe giren geçici 7'nci maddede; "(1) 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (2) numaralı alt bendi kapsamında görev yapmakta olanlar, 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle eğitime ara verilen günlerde üzerlerinde bulunan ek ders görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılır." hükmü yer alır.

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde yaşanan doğal afet, deprem sebebiyle verilen arada:

1- Bakanlığımıza bağlı eğitim kurumlarında görev yapmakta olan yöneticiler ile kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerin, ders yılı içerisindeki iş günlerinde fiilen yerine getiremedikleri üzerlerinde bulunan aylık karşılılığı ders, varsa ek ders (ders dışı eğitim çalışmaları ile nöbet görevleri hariç), ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.

2- Anılan Kararın 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (2) numaralı alt bendi ile (b) bendinin (2) numaralı alt bendi kapsamında ek ders ücreti karşılığında ders okutmak üzere görevlendirilenlerin, fiilen yerine getiremedikleri üzerlerinde bulunan ek ders görevleri ve bu bağlamda eğitim öğretime destek görevlerini yapmış sayılarak karşılığında ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.