Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi artırmayı amaçlayan ancak zaman zaman tartışmalara neden olan 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı.

Millî Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerle veliler arasındaki iletişimi artırmayı hedefleyen ancak zaman zaman tartışmalara neden olan 'sınıf annesi' uygulamasını yasakladı. MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Zarife Seçer tarafından valiliklere gönderilen BU YAZIDA, sınıf annelerinin çeşitli faaliyetlerde bulunarak velilerden aidat topladığı, ders araç-gereci temini için para talep ettiği, derslere müdahil olduğu ve öğrencilerin görüntülerini kaydettiği şikayetleri üzerine bu uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunuldu.

Yazıda, öğretmen dışındaki kişilerin eğitim ortamlarına müdahalesinin pedagojik ilkelere aykırı olduğu ve eğitimin niteliğini bozabileceği vurgulanarak, valiliklere bu tür uygulamalara izin verilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması talimatı verildi.

 

Özellikle ilkokul ve okul öncesi öğretim kurumlarında sıkça karşılaştığımız sınıf anneleri, bundan sonra karşımıza çıkmayacak.

MEB'in sınıf anneliğine ilişkin yaptığı açıklamada, sınıf annesi gibi uygulamalar para, aidat araç ve gereç topladıkları derslere müdahil oldukları şikayetleri Bakanlığa iletilmiştir. Ders öğretmeni dışında kişilerin ortamına müdahalesi eğitimin niteliğini bozmakta ve pedagojik ilkelere aykırı durumlar olduğu söylendi. Bakanlık yazısında Valilklerden, sınıf annesi gibi uygulamalara mahal verilmemesi ve bu konuda gerekli tedbirler alınması istedi.

 

Sınıf annesi uygulaması nedir?

Sınıf annesi olarak görev yapan kişiler, çocuklara okula uyum sürecinde ve beslenme saati gibi zamanlarda yardımcı olurken öğretmenin yerine velilerle de iletişime geçerek bir nevi sekreterlik görevi de üstleniyordu. Ancak bir çok sınıf annesi, kendilerine verilen görevin dışına çıkıp, sınıfa girip öğretmenden rol kesmeye, okulun sanki sahibi gibi davranması rahatsızlık verici bir durumdu.