Önce en uçuk örneği verelim: Limitless Filmi.

Bir gün biri çıkıp da size: “Dostum; çalışmak mı dedin; bunun çok daha kolay bir yolu var” dese, ne tepki verirdiniz? Bu kişi elindeki hapı size göstererek “Bunu içtikten 20 dakika sonra beyninin işlevselliği tavan yapacak. Artık bir şeyleri öğrenmekte ya da aklında tutmakta eskisi kadar zorlanmayacaksın” dese ne yapardınız? Başrolünde Bradley Cooper’ın oynadığı Limitless filmi böyle bir konuyu işliyor.

Henüz izlememiş olanlar için filmden kısaca bahsetmek gerekirse Limitless, hayatı oldukça kötü giden bir adamın karşısında tesadüfen çıkan ve kullanıldığında aklımızın kullanamadığımız kısımlarını da harekete geçiren bir ilaçla hayatının nasıl bir anda değiştiğini konu edinen bir film. Lise yıllarında bir kere göz ucuyla baktığı kitapları bile bu ilacın etkisiyle kelime kelimesine hatırlayabilen karakteri izledikçe, böyle şeylerin yalnızca filmlerde olduğunu düşünürdük. Biri karşınıza geçip de, buna benzer bir ilacı size uzattığında da, herhalde ilk tepkiniz bu olurdu: “Böyle şeyler yalnızca filmlerde olur. Şimdi beni rahat bırak, daha geometri çalışmalıyım.”

Gelin görün ki günden güne ilerleyen bilim, bir zamanlar aya seyahat etmenin ya da uçmanın da yalnızca filmlerde olduğu önyargısını nasıl kırdıysa bugün bir hapla zihnin işlevselliğinin arttırılmasını da gerçek kılıyor. Neurohacker adlı şirket, piyasaya sunduğu bir ilaç ile kullanıcılarına 20 dakika içinde zihinsel aktivitelerini artıracağının garantisini veriyor. Şirketin iddiasına göre bu ilaç sayesinde öğrenme hızınız artıracak, hafızanızı genişletecek ve odaklanma sorununuzu ortadan kaldırabiliyorsunuz. Dersler ya da üzerinde çalıştığınız projeler konusunda size adeta zihin dopingi sağlayacak böyle bir ilacı duymak heyecan verici, öyle değil mi?

HER BULDUĞUN İLACI YUTMA

Peki, böyle bir ilacı kullanmak ne kadar sağlıklı? Limitless filmini izleyenler, ilacı kullananların nasıl bir süre sonra bağımlı olduklarını ve ilacın yokluğunda sıkıntılar yaşadıklarını hatırlayacaklardır. Neurohacker’ın bahsettiği ilacın da bu tür yan etkileri var mıdır? Firmada biyofizik alanında Harvard’da doktora yapmış Jon Wilkins, sinir bilimi alanında doktora yapmış Sara Adaes gibi önemli bilim insanlarının yer aldığı disiplinler arası bir araştırma ekibinin görev alması, insanın içine biraz olsun su serpse de yine de yeterli değil. Qualia adlı bu ilacın içeriğinde 42 farklı bileşen olduğunu belirten yetkililer, aralarında Noopept ve B Vitamini kompleksi, Yeşil çay özütü, L-Teanin, Taurin ve Ginkgo Biloba gibi hali hazırda pek çok ürünün içinde bulunan bileşenlerle imal edildiğini iddia ediyorlar. Ancak ilaçta alışkın olmadığımız maddeler de var. Bunlardan bir tanesi, kan beyin bariyerini geçerek beyindeki dopamin konsantrasyonunu arttıran L-Dopa maddesinin kaynağı olan Mucuna Pruriens. İlaçta çok sayıda buna benzer “ilginç” bileşen yer alıyor.

Tabii ki her ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız tavsiye edilir ve doktorlar genelde “ilginç” kelimesi dışında daha güvenilir kelimeler ve açıklamalar verirler. Çünkü bu ilaç piyasada çok çok yeni olduğundan, kullanıcıları üzerindeki uzun vadeli yan etkileri hakkında konuşmak için henüz oldukça erken ve demek ki kullanımı öyle hemen kolayca tavsiye edilebilecek bir durum değil. İlaç hakkında en merak edilen soruların başında ise bağımlılık yapıp yapmadığı ve kullanılmadığı zamanlarda zeka seviyesinin eskiye oranlara daha da aşağıya düşme olasılığı geliyor. Neurohacker firması bu konuda beyanlarda bulunsa da, insan sigaranın ilk çıktığı zamanlarda da sağlığa faydalı olduğu hakkında açıklamalarda bulunan bazı doktorların olduğunu düşünmeden edemiyor.

 

İLAÇSIZ ZİHİN AÇACAK BİR FİKİR

Eğer ilaçla ve dopingle değil de daha düzgün bir şekilde zihninizi açmak istiyorsanız bu kez önerilen adres Udemy. 30 milyondan fazla öğrencinin 10 binlerce eğitmen tarafından yüklenmiş 100 bin videoyu izleyerek hem derslerinde başarılı olduğunu, hem de daha kolay iş bulduklarını biliyor muydunuz? Peki merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nde olan bu sitenin bir Türk genci tarafından kurulduğunu duymuş muydunuz? Duymadıysanız o halde şu siteyi bir inceleyelim.

Mesela gitar çalmak istiyorsunuz. Veya bilgisayar programcılığı dersinize hazırlanacaksınız. Matematik veya fizik sınavınıza hazırlanacaksınız. Veya stres yönetimi ve özgüven konusunda nasihat ve önerilere ihtiyacınız var. Bu durumda Udemy.com sitesine gidiyor ve aradığınız binlerce video içinden size uygun olanı seçiyorsunuz. Videolar Youtube’daki gibi bedava değil. Her birinin bir eğitmeni ve bir fiyatı var. Fiyatlar 29 liradan 2900 liraya kadar uzanan bir skalada olsa da Udemy sürekli indirim kuponları yayınlıyor ve bunları mesela indirimkodu.com gibi bir siteden takip ederek alıp kullanmak ve Udemy’e o kurs için ödediğiniz fiyatı çoğu kez 29 lirayla sınırlamak mümkün oluyor.

Udemy'de yazılım geliştirme konusunda dersler arıyorsanız; “Web Geliştirme” kategorisinde JavaScript, Angular, React, CSS, PHP, Node Js, HTML ve WordPress; “Mobil Uygulamalar” kategorisinde Android, iOS, Swift, React Native, Google Flutter, Ionic, Java ve Kotlin; “Programlama Dilleri” kategorisinde Python, Java, C, React, Spring Framework, Veri Analizi ve Nesne Yönelimli Programlama; “Oyun Geliştirme” kategorisinde Unity, Unreal Engine ve Blender; “Veritabanları” kategorisinde SQL, MySQL, MongoDB, Oracle SQL, SQL Server, Veritabanı Yönetimi, Oracle Sertifikasyonu, Apache Kafka ve Oracle Database; “Yazılım Testleri” kategorisinde Selenium WebDriver, Java, Selenium Testing Framework, Python, Otomatik Test, API Testi, Rest API ve Appium; “Yazılım Mühendisliği” kategorisinde Makine Öğrenimi, Amazon AWS, Veri Bilimi, Python, AWS Sertifikasyonu, Agile, Scrum, Big Data ve Mülakat Becerileri; “Geliştirme Araçları” kategorisinde Docker, DevOps, Git, Jira, Kubernetes, Jenkins, Confluence, Entity Framework ve GitHub; “E-Ticaret” kategorisinde WooCommerce, Shopify, Magento gibi konulara ait dersler bulabilirsiniz.

Tasarım konusunda ders arıyorsanız, Web Tasarımı, Grafik Tasarım, Tasarım Araçları, Kullanıcı Deneyimi, Oyun Tasarımı, Popüler Konular, Tasarımcı Düşünce, Animasyon, Moda, Mimari Tasarım, İç Tasarım konularında; Fotoğrafçılık konusunda ders arıyorsanız, Dijital Fotoğrafçılık, Fotoğrafçılığın Temelleri, Portreler, Siyah-Beyaz, Fotoğrafçılık Araçları, Ticari Fotoğrafçılık, Video Tasarımı konularında; Müzik konusunda ders arıyorsanız, Enstrümanlar, Prodüksiyon, Müzik Teorisi, Müzik Besteleme, Elektronik Müzik, Beste Yapma, Nota Okuma, Akorlar, Çok Sesli Müzik, Müziğin Temelleri, Vokal, Teknikler, Müzik Yazılımları konularında dersler bulabilirsiniz. Ayrıca sitede Mühendislik, Sosyal Bilimler, Matematik, Bilim, Yabancı Dil, Öğretmen Eğitimi, Popüler Konular, Sınava Hazırlık gibi konularda dersler bulmanız mümkün.

Yarına matematik sınavınız mı var: İstatistik’ten Cebir’e, Olasılık’tan Geometri’ye, Uzamsal Analiz’den Trigonometri’ye, Derin Öğrenme’den Ayrık Matematik konularına kadar ne ararsanız Udemy’de buluyorsunuz.

Eren Bali adlı Türk genci de tüm öğrencilerin geçtiği yollardan geçmiş ve Nisan aylarının ne zor olduğunu düşünmenin ötesinde, hayatın eğitimsiz çok zor olacağını saptayarak eğitimi herkesin her an ulaşabileceği bir yere çekmek istemiş. Udemy adlı bu siteyi kurduktan sonra 57 farklı yatırımcının kapısını çalıp olumsuz cevap aldıktan sonra yılmamış, umudu kırılmamış, hedefe odaklanmış ve en sonunda başarmış. Son çaldığı kapıdan olumlu yanıt alan Eren Bali, aldığı yatırım sayesinde şu an milyonlarca kişinin ücretli veya ücretsiz derslere ulaşabileceği bu platformu hayata geçirebilmiş.

Küçük rakamlarla zor konuları video izleyerek öğreten bu site Nisan ayını kolaylaştırmak için kurulmuş gibi duruyor.