Liseye Geçiş Sistemi (LGS) tercihleri 29 Temmuz’da saat 17.00’de son bulacak. Veliler tercihlerini e-okul üzerinden ya da bir ortaokul müdürlüğünden yapacak.

 

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN ANADOLU LİSELERİNDE 'HAZIRLIK SINIFI' DEĞİŞİKLİĞİ

LGS puanıyla öğrenci alacak bazı köklü Anadolu liselerinde ise değişiklik oldu. Bu değişiklik ise bazı liselere hazırlık sınıfı eklenmesi ve okulların kontenjanlarında olan değişiklikler.

LGS puanıyla öğrenci alan ve aralarında Beşiktaş Anadolu, Sakıp Sabancı, Burak Bora,  Çemberlitaş gibi Anadolu liselerine hazırlık sınıfı eklendi. Bu liselerin kontenjanlarının bazıları da ‘dillere’ göre ayrıldı. Tercih yapan veliler e-okul sistemine girdiklerinde bu liselerin karşısında yüzdelik dilim yazmadığını görünce şaşkınlığa uğradı. Daha sonra bu liselere 2020-2021 öğretim yılı için hazırlık sınıfı eklendiği ortaya çıktı.

 

Peki bu durumda bu liselerin yüzdelik dilimleri ne olur? Hazırlık sınıfı konması yerleştirmelere nasıl etki yapar?

Türkiye Özel Okullar Derneği Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Cem Gülan, hazırlık sınıfının gelmesiyle birlikte bu liselere olan talebin daha da artacağını ve bunun da yüzdelik dilimlerde yükselmelere neden olacağını söyledi. Gülan şöyle dedi: “Bu liselerin yüzdelik dilimleri yükselir. Bunlar İstanbul’un sessiz kendi halinde ama başarıları yüksek okullarıydı. Hazırlık sınıfı gelmesiyle birlikte bu liseler gözde hale gelecek. Bir de bu liselerin bazılarında da kontenjanlar dillere göre ayrıldı. Örneğin Çemberlitaş Anadolu Lisesi’nin kontenjanı 80  İngilizce, 80 Almanca oldu. Her ikisi için de hazırlık açıldı. Bu okul Cağaloğlu rekabet edebilir. Hele Abitur da alırsa rekabet gücü yükselecek okul olacak. Önümüzdeki dönemin parlayan yıldızı olabilir. Yine Beykoz Paşabahçe Ahmet Ferit İnal Lisesi’in de170 kontenjanı 34 Almanca, 136 İngilizce olarak hazırlık sınıfı olarak bölündü.”

 

YENİ AÇILAN OKULLAR OLDU

Yine tercih döneminde yeni okullar da açıldı. Bunların da sayısı 5 oldu. Bu okulların yaklaşık 1234 kontenjanı da tercih yapacak velileri rahatlatır.

Bu okullar ve kontenjanları şöyle:

  • Çekmeköy Özden Cengiz: 200
  • Küçükçekmee Hacı Bektaş Veli: 476
  • Sancaktepe Arif Nihat Asya: 320
  • Sarıyer Özdemir Sabancı Emirgan: 102
  • Üsküdar Hacı Sabancı: 136.

Kaynak: pervinkaplan.com