Ortak hareket kararı alan Eğitim İş, Eğitim Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen ve Anadolu Eğitim Sen; 14 Ekim saat 14.00''te Ankara Başkent Öğretmenevi'nde toplanıyorlar.

Sendikaların, aylardır öğretmenlerden gelen ortak hak arayışı çağrısına karşılık vermesi, olumlu ve sevindirici bir gelişmedir. ÖMK'nın revize edilmesi ve Kariyer Basamakları Sınavının iptali konusunda sendikalarca atılmış güçlü bir adımdır. Sendikaların attığı bu adım ile gelir adaletsizliğine ve itibar kaybına yol açacak olan sınavın, iptaline yönelik inancımız artmıştır.

Öğretmenler olarak temennimiz mücadeleye tüm sendikaların ortak olmasıdır. Samimi olan tüm sendikalardan, üyelerinin haklarını ve itibarını korumak için bu ortak mücadelede varlık göstermelerini bekliyoruz. Bu sendikalar için bir samimiyet sınavıdır. Sendikalar söylemde mi yoksa eylemde mi öğretmenlerin özlük hakkı mücadelesi veriyor göreceğiz. Çünkü öğretmenler; öğretmenlerin adaylık süreci ve kariyer basamakları sınavından ibaret olan sözde bir Öğretmenlik Meslek Kanunu ile sınav başarısı karşılığında maaşlarına artış vaat eden bir zorunlulukla karşı karşıya bırakılmıştır. Öğretmenler düşük maaşla yaşadığı geçim sıkıntısı yüzünden memnuniyetten değil, mecburiyetten maaşına zam alabilmek için sınava başvurmak zorunda bırakılmıştır. Öğretmenlerin itildiği bu çıkmazdan çıkışı da sendikaların sorumluluğundadır. Çünkü sendikaların varlık sebebi üyelerinin haklarını korumak ve iyileştirmek noktasında mücadele vermektir, bu bağlamda üyelerine karşı sorumlulardır.

Tüm sendikalar üyelerine karşı sorumluluklarını yerine getirmek ve samimiyetlerini göstermek istiyorlarsa 14 Ekim'de saat 14'te Başkent Öğretmenevi’nde temsil ettikleri öğretmenler için bir araya gelmelidir.

Öğretmenler, sendikaların temsil yeteneğini somut olarak görmek istiyor. Kariyer sınavı sadece öğretmenlerin değil, sendikaların da kariyer sınavıdır. ÖMK'nın revize edilmesi, kariyer basamakları sınavının iptal edilmesi sendikaların, sendikal kariyerlerini belirleyecek. Öğretmenler artık “mış" gibi sendikal anlayış ile oyalanmak istemiyor. Yaz boyunca "Eylül'de Gel" şarkısı çalan, Eylül çarşafa dolandı, Ekim'e kalsın, Ekim'de olmadı bahara kalsın uzatmaları ile öğretmenleri oyalamak üzücü ve ezici bir tutumdur.

Öğretmenler; arkamızda 429 Bin 723 üye var rahatlığıyla söylenmiş, "Kimse öğretmenlerin motivasyonunu bozmasın öğretmenler ders çalışıyor" latifeleriyle alay edilecek insanlar hiç değildir.  Öğretmenler saygı bekliyor. Öğretmenler bu saygıyı önce, öğretmenleri temsil ettiklerini iddia eden sendikalardan bekliyor.

Öğretmenler görüyor! Aylardır sınav iptalini gündemine dahi almayan, tek cümle etmeyen büyük büyük konfederasyonları görüyor.

Öğretmenler biliyor! 787 Bin üye ile 49 sendikanın revize ettiremeyeceği bir ÖMK, iptal ettiremeyeceği bir kariyer sınavı olmadığını biliyor. 787 Bin üye ile sendikalar öğretmenlerin aleyhine olan tüm planları bozar.

Yeter ki sendikalar samimiyetlerini göstersinler. Daha da geç olmadan sendikalar ideolojik ayrılıkları bir kenara koyup, siyasi hesaplardan vazgeçmeli, sendikal kariyerlerinin hesabını yapmalıdır, sendikal gelecek için, "öğretmen" merkeze konulmalıdır. Bulunduğumuz süreç itibarı ile biz öğretmenlerden önce sendikalar, kariyer sınavındalar, sendikalardan başarı bekliyoruz. Ortak akıl bekliyoruz, ortak mücadele bekliyoruz! Vitrin söylemleri değil, sendikal eylem bekliyoruz!

Öğretmenler olarak, Başkent hareketiyle var olan sendikacılık anlayışının yıkılacağını ve güce teslim olmuş sendikacılık geleneğinin batıl olacağını umuyoruz. Ve sendikacılıkta yeni bir sayfa açılacağına inanıyoruz. Hak ve mücadeleyi konu alan merkezine üyesini koyan sendikacılık hikayesini anlatan, yeni bir sayfa...

Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar