Yazıda şu ifadelere yer verildi:

"Eylül ayı seminer döneminde Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli eğitimlerimiz başlayacak. Bu yazı kapsamında Temel eğitime bağlı özel resmi anaokulu ve diğer okullarda ilgli derslerde derse girecek öğretmenleri okullarımızdan istedik. İlgili derslerde müfredat eğitimi almayan öğretmeneler derse girmeyecek. Dolayısıyla okul müdürleri öğretmen planlamasını şimdiden yapıp sonrasında da mücbir çok önemli bir sebep olmadan değişiklik yapmayacak."

Öğretmen seminerlere katılır ve eğitimlere katılmazsa, Yeni Müfredat Eğitimini almadığı için derslere giremeyeceği belirtiliyor.

Öğretmenler 2 - 6 Eylül tarihleri arasında Mesleki seminer çalışmalarına katılacaklar. Peki Mesleki seminer çalışmalarına katılmayan öğretmen caza alacak mı?

 

Öğretmen seminere katılmazsa ne olur?

Öğretmenin iş tanımında, okulundaki mesleki çalışmalara katılması gerektiği yer alır. Seminerler de bu mesleki çalışmalar içerisinde yer alır. Gitmeyen öğretmen devamsızlık yapmış olarak algılanır.

 

Seminere katılmayan öğretmen ceza alır mı?

739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun "Öğretmenlerin izin ve tatilleri" başlıklı 50A. Maddesinin 1.fıkrasındaki; "öğretmenler yönetmelikle belirlenecek meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler." şeklinde belirtilmiştir.

Bir öğretmen okulunda yapılan mesleki çalışmalara katılmayıp devamsızlık yapması halinde, bir veya iki gün göreve gelmemek, 3 - 9 gün göreve gelmemek gerekçeleriyle soruşturma açılıp ceza alabilir. Eğer bu devamsızlık ardı sıra 10 günü geçerse öğretmen istifa etmiş sayılır.

 

Öğretmen seminerlerine devamlılık zorunlu mudur?

Bir öğretmen, okulunda yapılan mesleki çalışmalara katılmak zorundadır. Seminerler de bu mesleki çalışmalar kategorisinde yer alır.

Seminere katılmamak, öğretmenin görevini yerine getirmemesi demektir. 3-9 gün gerekçesiz görevine gelmeyen öğretmen için de soruşturma açılıp ceza verilir. Söz konusu süre 10 günü geçerse otomatik olarak öğretmen istifa etmiş sayılır.

 

Öğretmene verilecek ceza hangi maddede geçer?

Aylıktan kesme: Memurun, brüt aylığından 1/30 - 1/8 arasında kesinti yapılmasıdır.

Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,

 

D-Kademe ilerlemesinin durdurulması: Fiilin ağırlık derecesine göre memurun, bulunduğu kademede ilerlemesinin 1 - 3 yıl durdurulmasıdır.

Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

b) Özürsüz ve kesintisiz 3 - 9 gün göreve gelmemek,

 

E-Devlet memurluğundan çıkarma: Bir daha Devlet memurluğuna atanmamak üzere memurluktan çıkarmaktır.

Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:

d) Özürsüz olarak bir yılda toplam 20 gün göreve gelmemek,

 

"Çekilme:

Madde 94 - Devlet memuru bağlı olduğu kuruma yazılı olarak müracaat etmek suretiyle memurluktan çekilme isteğinde bulunabilir. (Ek hüküm: 31/7/1970 - 1327/75 md.) Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın, çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır "

 

"Savunma

MADDE 30- (1) Memura savunma hakkı tanınmadan disiplin cezası verilemez. Savunma, soruşturma sürecinin son aşamasında disiplin amiri tarafından istenir.

(2) Savunma, memur hakkındaki iddialar, bu iddiaların dayandığı deliller, isnat edilen fiil veya hâllerin hukuki nitelendirmesi ve 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil veya hâllerden hangisinin kapsamına girdiği bent ve alt bent belirtilerek istenir.

(3) Memur, yetkili kurulun veya disiplin amirinin yedi günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapar.

(4) Savunma istemine ilişkin yazıda, süresi içinde yapılmaması hâlinde savunma hakkından vazgeçilmiş sayılacağı belirtilir.

(5) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına ilişkin soruşturma süreci sonunda disiplin amiri savunmayı aldıktan sonra soruşturma dosyasını disiplin kuruluna gönderir.

(6) Devlet memurluğundan çıkarma cezasına ilişkin soruşturma süreci sonunda disiplin amiri savunmayı aldıktan sonra ceza verilmesi gerektiği kanaatine varırsa soruşturma dosyasını, kanaatini içeren yazı ile birlikte yüksek disiplin kuruluna gönderir. Yüksek disiplin kurulunca, memurun sözlü veya yazılı olarak son savunması, 657 sayılı Kanunun 129 uncu maddesinde tanınmış olan haklardan yararlanmasına imkân sağlanmak suretiyle ayrıca talep edilir."