Seçim günü evden çıkmadan önce kimliğinizi mutlaka yanınıza alın. Oy kullanabilmek için, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmî daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlilik cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukatlık kimlik belgesi gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgelerden birinin sandık kuruluna ibrazı gerekmektedir.

Kimlik numarası olmayanlar Nüfus müdürlüğünden ücretsiz imzalı, mühürlü nüfus kayıt örneği alarak oy kullanabilecek. Nüfus daireleri seçim günü de açık olacak.

 

OY KULLANIRKEN DİKKAT

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde sandık kurullarının oluşumu ile görev ve yetkilerini düzenleyen genelgesine göre oy kullanırken şu hususlara dikkat etmek gerekiyor

  1. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.
  2. Onaylı sandık seçmen listesinde yazılı her seçmen, oy verme yetkisine sahip olacak. İstisnalar dışında, sandık seçmen listesinde kaydı olmayanların oy kullanmalarına izin verilmeyecek.
  3. Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla oy kullanamayacak.
  4. Seçmen, cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine giremeyecek.
  5. Seçmenin oyunun geçerli sayılması için oy pusulasının üzerinde "evet" ya da "tercih" mühründen başka bir işaret, yazı veya imza bulunmayacak.
  6. Bütünlüğü bozacak şekilde yırtılmış veya koparılmış, üzerinde "evet" ya da "tercih" mührü dışında veya bu mühürler yerine herhangi bir özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılan, üzerinde yer alan siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.
  7. Oy pusulamızı mutlaka görevlilerin verdiği mühürlü zarfa koymalıyız.
  8. Oy pusulasında mühür dışında imza, karalama gibi şekillendirme yapmamalıyız. Oy pusulasında herhangi bir yırtık oluşturmamalıyız.
  9. Oy vermek için sandığa gittiğinizde kimliğiniz sandık kurulu görevlisi tarafından kontrol edilerek seçmen listesinde kayıtlı olup olmadığınıza bakılacak.
  10. Kimliğiniz kontrol edildikten sonra oy pusulası, zarf ve mührü alarak kabine geçin. Mührü ilgili dairenin içine taşırmadan basarak oyunuzu kullanın.
  11. Mürekkebin kuruması için 15-20 saniye bekledikten sonra pusulayı yazılar dışa gelecek şekilde katlayarak zarfın içine koyun ve zarfı kapatın.
  12. Sadece tek bir daireye mührümüzü basmalıyız. Birden fazla mühür basılırsa oyumuz geçersiz sayılır.
  13. Oy pusulasını koyduğunuz zarfı sandığa atın.
  14. Zarfı sandığa atıp oyunuzu kullandıktan sonra sandık seçmen listesindeki isminizin karşısına imzanızı atın.
  15. Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni aksaklıkları açıkça belli olanlar, o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımıyla oylarını kullanabilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.