İzmir'in Menderes ilçesinde iki yıl önce, yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrencisine cinsel içerikli film izlettirmek ve istismarda bulunmakla suçlanan okul müdürü Adil Ş.’nin tutuklanmasını sağlayan öğretmen Saadet Özkan’a ABD’den ödül geldi. Özkan, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın her yıl düzenlediği Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü’ne layık görülen isimler arasında yer aldı.
 
 
Ödülünü Trump'ın eşinden aldı
 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, barış, adalet, insan hakları, cinsiyet eşitliğini savunan, bu konularda olağanüstü cesaret ve liderlik örneği sergileyen kadınlara verdiği Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü’ne layık görülen öğretmen, ödülünü 29 Mart Çarşamba günü törenle ABD Başkanı Donald Trump’ın eşi Melanie Trump ve Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Thomas A. Shannon’dan aldı.
 
Ödülü "eğitimci ve cinsiyet eşitliği" dalında
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2007 yılından bu yana, başkalarının yaşamların iyileştirmek için uğraşan kadınlara ödül veriyor.
 
Saadet Özkan, Uluslararası Kadınlar Cesaret Ödülü’ne dünya çapında bu yıl için seçilen 13 isim arasında bulunuyor. Özkan, "eğitimci ve cinsiyet eşitliği" dalında ödüle layık görülürken, ödül kazananlar arasında "zorla evlilikle mücadele"de Bangladeş’ten Sharmin Akter, Botsvana ve Yemen’den "insan hakları eylemcileri" Malebogo Molefhe ile Fadia Najib Thabet, Irak’tan ‘Kadınların Özgürlüğü Örgütü’ müdür yardımcısı Jannat Al Ghezi de bulunuyor.
 
Hablemitoğlu ödülü verilmişti
 
Saadet Özkan’a, geçtiğimiz yıl Türkiye’de Hablemitoğlu Ankara Enstitüsü’nün çalışmaları doğrultusunda, topluma bireysel ve kurumsal emekleri ile katkı sağladığı için Necip Hablemitoğlu ödülü verilmişti.
 
Özkan burada yaptığı konuşmada, ‘Neden bu ülkede çocuklar parklarda oynamıyor, niçin güvende değiller, niçin istismarcıların ellerinde oyuncak oluyorlar. Lütfen, hepinizden tek ricam var, biliyorum ki buradaki insanların çığlıklarını duyun, onlar için tek yürek olalım. Onlara güzel, aydınlık yarınlar kuralım. Eğer onlara sahip çıkamazsak hepimiz bu karanlık tünelde yanar gideriz. Yüreklerimiz yanıyor ve ben bu yangının bitmesini istiyorum" demişti.