Popoda Sivilcenin Sebepleri

Herkesin başına gelebilen ve büyük rahatsızlıklara sebep olan sivilceler vücudun her yerinde oluşabilir. Günlük hayatı zorlaştırmasının yanı sıra psikolojik olarak da zararlı olabilen sivilceler, kalçada çıktığı zaman görüntü olarak bir sorun yaratmasa da özellikle oturmayı zorlaştırdığından oldukça rahatsız edicidir. Popo aknesi zannedilen her şey sivilce olmayabilir. Özellikle popoda sivilceye benzerliği dolayısıyla karıştırılsa da folikülit, keratosis pilaris ve çıban olarak adlandırılan rahatsızlıklar da sık görülür.

Folikülit Ne Demek?

Tıpta, kıl foliküllerinin tıkanması ve iltihaplanması sonucunda şişmesine folikülit adı verilir. Her ne kadar sivilceye çok benzese de folikülit, bakteri veya mantarlardan kaynaklanıyor olabilir. Aşırı sıkı kıyafetler dolayısıyla sürtünme, havasız kalmak, nemli kıyafetler ve ağda gibi sebepler kıl köklerinin iltihaplanmasına sebep olabilir.

Keratosis Pilaris Ne Demek?

Kıl diplerinde biriken ölü hücrelerin küçük kırmızı pütürcükler şeklinde kendini göstermesine tıpta keratosis pilaris adı verilir. Halk arasında tavuk derisi hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlığın kalıcı bir tedavisi bulunmasa da cildin durumu çeşitli yöntemlerle iyileştirilebilir.