Bu bağlamda genel anlamda göze çarpan hususlara bakacak olursak;

1- Tanımlarda yeni kanuna göre İlkokul,Ortaokul,İmamhatip Ortaokulu düzenlemeleri yapılmıştır.

2- Yatılı İlköğretim Bölge Okulu, Yatılı Bölge Ortaokulu olarak değiştirilmiştir.

3- Ortaokullarda Öğrenci Andı kaldırılmıştır. Sadece İlkokullarda okunacaktır.

4- Kayıt için 66 ayını dolduran çocuklar yani bu yıl için 31 Mart 2007 ve daha öncesinde doğanlar zorunlu olarak kayıt yaptıracaklar. Bunlardan okula kayıt olmak istemeyenler olursa sağlık kurumundan “Okul için Bedenen ve Zihnen Gelişimini Tamamlamamıştır” raporu alınarak okul öncesine kaydedilebilecek ya da bir yıl kaydı ertelenebilecek… Erteleme için daha önce veli dilekçesi yeterli iken yeni düzenleme ile rapor gerekmektedir.

5- 4.sınıftan sonra Ortaokula gidecek çocukların kayıtları da Adrese dayalı sisteme göre yapılacak. İmam Hatip Ortaokullarına ise velinin başvurusu üzerine okul tarafından yapılacak.


6- Yatılı Bölge Ortaokulları ile ilgili düzenleme yapılmış. Daha önce İlköğretim olan okullar Ortaokula dönüştürülerek bu okullara 4.sınıftan sonra kayıt alınması düzenlenmiştir.

7- Daha önceki düzenlemede sağlık sorunu nedeniyle devam edemeyenlerle ilgili düzenleme varken yeni düzenlemede sağlık raporu dışında Hafızlık Eğitimine gidenlere de okula devam etmeme hakkı veriyor. Hafızlık kursuna katılan öğrenci bu kursu bitirdikten sonra okula döndüğünde yıl kaybı olmadan okula devam edebilecek. Şöyle ki: Öğrenci 5.sınıfta İmam Hatip Ortaokuluna kaydolduktan sonra ben hafızlık kursuna gidiyorum dediğinde (veli dilekçe verdiğinde) okula neden devam etmediği sorgulanmayacak. Bu öğrenci bir öğretim yılı hafızlık kursuna devam ettikten sonra okula döndüğünde Okul tarafından oluşturulacak komisyon tarafından sınava alınacak ve sınavdan başarılı olanlar bir üst sınıfa geçerek 5.sınıfı okumadan 6.sınıfa devam edebilecektir..

8- Zorunlu İlköğretim çağı dışına çıkan yani 13 yaşını dolduran çocuklara geçmişte olduğu gibi Ortaokulu bitirmesi için iki yıl daha hak verilebilecek. Bu durumda da mezun olamayanlar Açık İlköğretim’e yönlendirilecekler.

Daha önce basında yer alan Seçmeli Dersler notla değerlendirilecek hususu doğru çıkmamıştır. Çünkü mevcut madde olan “Seçmeli dersler ile rehberlik/sosyal etkinlikler puanla değerlendirilmez.” Hükmü geçerliliğini korumaktadır. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Hürriyet gazetesine verdiği bilgide ; Seçmeli derslerde not olacak mı? sorusuna

Evet. Notla değerlendirilecek.

Cevabını vermişti.

9- İlkokullarda sınıfta kalmak kaldırıldı. İlkokulda öğrenci sınıf tekrarı yapmayacak. Ortaokullarda ise eski mevzuat geçerli.


10- Diploma kaldırılıyor. İlkokul ya da Ortaokuldan sonra diploma verilmeyecek.


11- Daha önce 1-5.sınıflarda “ özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen; beden eğitimi, müzik, görsel sanatlar, din kültürü ve ahlâk bilgisi, yabancı dil ve bilişim teknolojileri dersleri branş öğretmenlerince okutulur.” Hükmü varken şimdi “yabancı dil dersi ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin alan öğretmenlerince okutulması esastır.” Hükmü getirilmiştir. Yani ilkokullarda sadece bu iki derse branş öğretmeni girecektir.


12- Ortaokulda Şube Öğretmenler Kurulu devam ediyor. 4.sınıflarda da Şube Öğretmenler Kurulu var.


13- İlkokul 4.sınıfta teşekkür, takdir belgesi yok. Ortaokullarda var. Onur belgesi 4.sınıflara da veriliyor.


14- İlkokulda öğrenciler nöbet tutmayacak.


15- “İlkokul ile ortaokulun veya ortaokul ile lisenin aynı bina içerisinde birlikte bulunması durumunda, okula giriş çıkış kapıları, bahçe ve diğer ortak kullanım alanları öğrencilerin yaş seviyeleri dikkate alınarak ayrı ayrı düzenlenir.” Maddesiyle aynı binada derslik yeterli ise hem ilkokul hem de ortaokul yapılabilecek. İlkokulların öğlenci, ortaokulların sabahçı olması uygulamasının dışında normal eğitim yapılan okullarda örneğin 4 katlı binanın ilk 2 katını ilkokullara, üst iki katını da Ortaokullara ayırarak normal eğitim yapılabilir. Her grubun ortak alanları, giriş çıkış kapıları yaş gruplarına göre ayrı olarak düzenlenmesi gerekecektir.

Saygılarımla…

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi