"UZAMAN ÖĞRETMENLİK DOSYASI" AÇILMALI

MEB’in 2005 yılındaki bu duyurusu üzerine Uzman Öğretmenlik dosyası açılmıştı ve uygulama başlatılmıştı.

Konulan 7 yıl şartı üzerine; askerlik, doğum izni, aday öğretmenlik sürelerinin hizmetten sayılmaması gibi sebeplerden dolayı özellikle 1996 ve sonrası tarihlerinde göreve başlayan öğretmenler bu haktan faydalandırılmadı.  Ve tek kullanımlık bir uyulama olarak rafa kaldırıldığı için, öğretmen arasında ücret ve unvan adaletsizliğine sebep oldu.  Tek kullanımlık bir uyulama olması ve sürecin sonlandırılması üzerine öğretmenlere bu hak tanınmadı. Bu nedenle öğretmenler arasında fırsat eşitsizliği ortaya çıktı. Eşit işe eşit ücret ilkesi ihlal edildi. Mağduriyetlere sebep oldu.

 

İşte bu yüzden Uzman Öğretmenlik Dosyasının artık açılmasını istiyoruz.16 yıl bekledik yetmez mi? 

Öğretmenler olarak kazanılmış haklar korunarak; adil bir düzenleme yapılmasını ücret ve unvan dengesinin sağlanmasını istiyoruz.  

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesine göre öğretmenlik “Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” der. Bu bağlamda öğretmenlik mesleği kendisi zaten bir uzmanlıktır. Öte yandan her branş kendisi zaten bir uzmanlıktır. Çünkü her öğretmen kendi branşı üzerine eğitim alarak diplomasını hak eder ve branşında uzmandır. O halde Uzman Öğretmenlik uygulamasının sağladığı tüm haklardan tüm öğretmenler faydalandırılmalıdır.

 

10 yılını dolduran öğretmenleri Uzman Öğretmen, 20 yılını dolduran öğretmenleri Başöğretmen olsun!

MEB, Uzman Öğretmenlik uygulaması ile ortaya çıkan 16 yıllık adaletsizliği hizmet yılları kriteri ile çözebilir. Meslekte 10 yılını dolduran öğretmenleri Uzman Öğretmen, 20 yılını dolduran öğretmenleri Başöğretmen haklarından faydalandırabilir. 16 yıllık ücret ve unvan adaletsizliği söz konusu olduğu gibi eğer adalet sağlanmazsa önümüzdeki tüm yıllarda da bu adaletsizlik devam edecektir. Günümüz miktarıyla 315 TL olan Uzman Öğretmenlik farkı; 16 yıl üzerinden hesaplanırsa ve gelecek yıllar da buna dahil edilirse mali kaybın ciddiyeti ve adaletsizliğin de boyutu daha iyi anlaşılacaktır.

Bu konuda şu an Uzman Öğretmenlik haklarından faydalanan meslektaşlarımız, haklarımız elimizden alınır kaygısıyla Uzman Öğretmenlik dosyasının açılmasından rahatsızlık duymamalı. Kazanılmış hakları meslektaşlarımızın elinden alınsın diye bir düşüncemiz asla olamaz. İsteğimiz, tüm haklardan her öğretmenimizin faydalanması ve eşitlik ilkesinin sağlanmasıdır. Hak kaybının yaşanmaması ve tüm öğretmenlere fırsat eşitliği sağlanması konusunda iş birliği halinde olunmalıdır.  Öğretmenler olarak özlük haklarımızın korunması ve iyileştirilmesi   mesleğimizi daha iyi icra etmemizi sağlar ve motivasyonumuzu artırır. Kazanılmış haklar korunarak 16 yıl önce başlatılan Uzman Öğretmenlik uygulamasında gerekli düzenlemeler yapılarak süreç işletilmeli, fırsat eşitliği sağlanmalı, eşit işe eşit ücret ilkesine uyulmalı ücret ve unvan adaletsizliği giderilmelidir. MEB, Uzman Öğretmenlik Dosyasını yeniden açmalıdır. Yaratılan mağduriyetler giderilmelidir.

Kadriye Demirel