Okulların 1 Haziran'da açılacak olma durumu günlerdir speküle edilmişken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları okulların açılma durumu ve zamanıyla ilgili belirli netlikler kazandırdı. 1 Haziran'da 8. ve 12. sınıflara yönelik okulların açılma durumu veya okulların 24 Ağustos'ta açılma durumu ortadan kalktı. Yeni eğitim öğretim yılı eylül ayında başlayacak.

 

Merak edilen sorular ve cevaplara gelelim;

 

1- Yaz döneminde telafi eğitimi olur mu?

Cevap: Yaz döneminde telafi eğitimi mümkün değildir. Hem bakan Ziya Selçuk'un açıklamaları hem de temmuz ve ağustos ayının tayin dönemi ve turizm dönemine denk gelmesi ile havaların da ısınması dolayısıyla telafi eğitimi mümkün görünmemektedir. 2020-2021 eğitim öğretim yılı eylül ayında başlayacaktır.
 

 

2- Öğretmenlerin ek ders ücreti kesilecek mi?

Cevap: Özlük hakları ve eğitim öğretim takvimi gereği 19 Haziran 2020 tarihine kadar öğretmenlere ek ders ödenmek zorundadır. Herhangi bir kesintinin yapılması sözkonusu değildir.

 

3- Yıl sonu mesleki çalışmalar(seminer) nasıl yapılacak, ek ders ücreti ödenecek mi?

Cevap: Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamaları ve içinde bulunduğumuz süreç dolayısıyla öğretmen seminerlerinin çok büyük bir ihtimalle interaktif olarak yapılacağı değerlendirilmektedir. 22-26 Haziran 2020 tarihleri arasında uzaktan olarak gerçekleştirilecek seminerlere ek ders ödemesi yapılacaktır. Öğretmler 29-30 Haziran tarihlerinde idari izinli sayılacak ve yaklaşık 65 günlük tatile gireceklerdir.

 

4- MEB, Liselere Geçiş Sınavı(LGS) için resen görevlendirme yapabilir mi?

Cevap: Görev yerinden ayrılıp memleketine giden öğretmenleri ilgilendiren sorunun cevabı ''Evet''. MEB, görevli bulamazsa LGS sınavı için resen görevlendirme yapabilir.

 

5- ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı(YKS) için resen görevlendirme yapabilir mi?

Cevap: 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde gerçekleştirilecek YKS sınavı için ÖSYM öğretmenleri resen görevlendiremez. Böyle bir yetkisi yoktur.

 

6- Öğretmenler görev yerini terk edebilir mi?

Cevap: Öğretmenlerin tatili 1 Temmuz - 1 Eylül tarihleri arasındadır. Geriye kalan tarihlerde görev mahalinde bulunmak zorundadır. Eğitim öğretim hizmetleri kapsamında verilecek görevleri yerine getirmek mecburiyetindedir. Öğretmenlere, bağlı bulunduğu hizmet sınıfı dışında görev verilemez. Öte yandan pandemi sürecinde eğitim öğretimin fiilen ve resmen sona ermesi ile girişi çıkışı yasaklı iller haricindeki öğretmenlerin kurallara riayet ederek yer değiştirmesi sakıncalı görülmemektedir.

 

7- EBA TV ve canlı dersler ne zamana kadar sürecek?

Cevap: EBA TV ve EBA Canlı dersler 19 Haziran 2020 tarihine kadar sürecek. Çok gelen sorular arasında yer alan canlı dersle ilgili burada bir çok soruyu da cevaplamış olalım. EBA'da canlı ders anlatmak tamamen öğretmenin gönüllülüğüne bağlıdır. Ve öğretmenlerin ek ders ödemeleri ile EBA'nın hiç bir ilgisi bulunmamaktadır.

Ogretmenlericin.com