SOFUOĞLU,  hizmetli yetersizliğinden dolayı okullarda temizlik ve hijyenin yeterince sağlanamadığına vurgu yaptı. Özellikle toplu yaşanan yerlerde hastalık yapan bakteri ve virüslerin kolayca yayıldığını aktaran SOFUOĞLU, okulların ise bu tür toplu yaşanan yerlerin başında geldiğinin üzerinde durdu.

SOFUOĞLU, okulların birçoğunda hizmetli bulunmadığını, her yıl açılan yeni okullara da yeterince hizmetli verilemediğini dile getirerek şöyle konuştu: “Manisa genelindeki okullarda haddinden fazla yardımcı personel açığı bulunmaktadır. Bugün bir tane kadrolu hizmetlisi ve memuru bulunan okullar kendilerini ayrıcalıklı ve şanslı okul olarak görmektedir. Eğitim ordusunun bir parçası olan hizmetli ve memur açığı okullarımızda hijyen ve güvenlik zafiyetleri yaşanmasına neden olmaktadır.
Okullara yeteri miktarda hizmetli ve yardımcı personel ataması yapılması gerekmektedir, "Bugün, birkaç bin öğrencisi bulunan okullarda bile, hizmetli bulunmuyor. Bu nedenle okul idarecileri, temizlikçi ve temizlik malzemeleri için öğrencilerden para toplamak mecburiyetinde kalıyor. Sonra da; “Veliden niçin bağış topluyorsunuz” denilerek bakanlık tarafından soruşturma geçiriyor.
Okullarımızda tuvaletlerde öğrencilerimizin ellerini yıkayacakları sabun bile bulunmuyor. Bazı ilköğretim okullarında veliler sınıfları temizliyor. Bazı okullarda kaloriferi ya da sobayı yakacak hiç hizmetli personel yok. “Keşke öğretmen ve idarecilere kalorifercilik kursu verilse” ya da “bakana yakalanmadan veliden nasıl bağış alınır seminerleri düzenleyebilseydik.” Öğretmenlerimiz toplumun en fedakar kesimi nasıl olsa. En düşük memur ücretiyle, en büyük ve en kutsal vazifeyi göğüslemiş hakkıyla yerine getirmek için paralanıyorlar. Hatta yetmiyor akşam evde de analiz raporları, sınav kağıdı okumaları, e-okul bilgilerini tamamlama, ADEY, RİDEF vs işlerine devam ediyorlar, idarecilerin cumartesi pazar devam ettiği gibi. Bir de nöbet günlerinde sırasıyla kalorifer yakıp, sınıfları temizleyemeyecekler mi sanki?...

Okullarımızın hijyenik ve sağlıklı olması için her okulda yeteri kadar hizmetli istihdam edilmelidir. Yardımcı hizmetler sınıfında çalışan arkadaşlarımız olmadan kaliteli bir eğitim hizmeti verilmesi mümkün değildir. Bu arkadaşlarımız eğitim ordusunun ayrılmaz bir parçasıdır. Eğitim hizmetlerinin etkin, verimli, kaliteli bir şekilde sunulması için Milli Eğitim Bakanlığı ivedilikle okullardaki hizmetli ve memur açığını kapatma yoluna gitmeli ve okullara bütçe ayırıp ödenek görmelidir.

Bu nedenle memur ve hizmetlilere hafta içi ve hafta sonu her fazla saat çalışma karşılığında mesai ücreti ödenmeli ve bunun yanında rutin olarak sarf malzemesi ve iş elbisesi ücreti verilmelidir. Hafta sonlarında ve bayram tatillerinde göreve gelen idarecilere verildiği gibi memur ve hizmetlilere de mesai ücreti verilmelidir. Eğitim kurumlarında çalışan memur, hizmetli ve mutemetlere iş takibi dolayısıyla harcadıkları yol ücretlerine karşılık yolluk ödenmelidir. Memur ve hizmetlilere bilgisayar, iletişim, mesleki ve kişisel gelişim v.b. alanlarda hizmet içi kurs imkanları sunulmalı ve teşvik edilmelidir. Memur ve hizmetlilerin sağlıklı ve hijyenik ortamlarda çalışmaları sağlanmalı, tozlu, kirli, mikroplu ortamlarda çalışmaları durumunda iş önlüğü, maske, duş alma olanağı vb gibi imkanlar oluşturulmalıdır.”

Yıllardır hizmetli alımı yapmayan bakanlık, Manisa Merkezde 2011 yılında ise 250 bin lira ödenekle sadece ilköğretim okulları için 7 aylık temizlik hizmeti satın almıştır. İl çapındaki tüm okullarla birlikte toplamda 1 milyon lira ödenek temizlik hizmeti alımı için tahsis edilmiştir ve 105 personel 7 ay çalıştırılmıştır. Bakanlık, hizmet alımıyla okulların temizlik ihtiyacını karşılamaya çalışmakta ama bu yeterli olmamaktadır.