Öğretmenlere ek ders ücreti ödenecek mi? Ödeme yapılacaksa nasıl ödenecek? gibi soruların cevapları aranırken bakanlıktan bir yazı veya açıklama gelmedi.

Telafi eğitim süreci tamamlandı. Önümüzdeki haftadan itibaren ana sınıfı ve 1. sınıflara okullar açılacak. Dolayısıyla öğretmenlerin ek ders ücretleriyle ilgili il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde bir muamma oluştu.

Anayasanın 125. maddesi son fıkrasındaki; "İdare, kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlüdür." hükmüne göre Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlere ek ders ücreti ödemesi gerekmektedir.

Toplu sözleşme, kamu görevlileri hakem kurulu kararına göre eğitim kurumlarında ders yılı içerisindeki iş günlerinde genel idari izinli olmaları sebebiyle eğitim öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler ile öğrencilerin çeşitli nedenlerle sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayılmaları sebebiyle, eğitim öğretim faaliyetlerini fiilen yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim, hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar. Bu nedenle öğretmenlere ek ders ücretleri uzaktan veya yüz yüze yaptıkları ders saatine bakılmaksızın ödenmelidir.

Bakanlığın ek ders ödenmemesi yönündeki bir tutumu, en düşük memur aylıkları arasında bulunan ve zor şartlarda görev yapan öğretmenleri maddi sıkıntıya sokacak, maddi sorunlarla cebelleşen öğretmenlerin eğitime ne kadar faydalı olabileceği de tartışmaya açık bir konu olacaktır.

 

21 Eylül Pazartesi günü yüz yüze eğitim ve nöbet görevi başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 21 Eylül 2020 Pazartesi günü ana sınıfı ve 1. sınıflar için okulların açılması kararı vermişti. Sınıf mevcutlarının durumuna göre planlama yapıldı, günler belirlendi ve okullardaki hazırlıklar tamamlandı.

Bazı sınıflar ikiye bölündü, bazı sınıflar ise mevcut azlığından dolayı bölünmedi. İkiye bölünen sınıflarda anaokulu ve 1. sınıf öğretmenleri haftada 2 gün, bölünme olmayan sınıflarda ise öğretmenler haftada 1 gün okulda bulunacak.

Ana sınıfı ve 1. sınıf öğretmenleri ile birilikte, diğer öğretmenler de haftada 1 gün okulda bulunacak. Eğitim öğretim faaliyetlerinin sorunsuz devam etmesi için nöbet tutacak. Nöbet tutan öğretmenlere de mevzuata göre nöbet ücreti ödenmeye başlayacak.

MEB, 16 Mart 2020 tarihinden bu yana öğretmenlere fiilen yerine getirmedikleri için nöbet ücreti ödemiyordu.

 

Kaynaklar: Ogretmenlericin.com - egitimsitesi.net - guncelegitim.com