Öğretmen maaşlarının yetersiz olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Öğretmenlik gibi kutsal bir meslek sahibinin maaşlarını iyileştirmek ülke ekonomisini iyileştirmektir, sadece öğretmenlere yönelik ''Öğretmenlik Meslek Kanunu'' çıkaracağız ve öğretmenleri toplumun en saygın insanları yapacağız, bunu yapmak Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin namus borcudur' dedi.

Eğitim bir kişinin iki dudağına teslim edilmiş durumdadır. Eğitim bir partiye de bırakılamaz. Dünyadaki hızlı dönüşüme ancak eğitimle ayak uydurabilirsiniz. Bir ülkeyi işgal etmek istersek eğitim sistemini bozarsınız. Türkiye'nin eğitim sistemini baştan sona bozmuşlardır. Düzelteceğiz.

CHP'nin Seçim Bildirgesinde, eğitim ve öğretmenlerle ilgili neler var? Ana başlıklar halinde sizler için derledik:

- Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak.

- Nitelikli okul, niteliksiz okul ayrımına son vereceğiz. Bütün okullar ve bütün öğretmenler nitelikli olacak.

- Her yıl öğretmenler gününde öğretmenlere bir maaş ikramiye vereceğiz.

- Öğretmenlere 3600 ek gösterge vereceğiz.

- 1 yıl içinde 180 bin kadrolu öğretmen atayacağız.

- Kadrolu sözleşmeli öğretmen ayıbı var. Bu ayıbı kaldıracağız.

- Çocuklara analitik düşünme ve sorgulama ile ilgili bir sistemi kuracağız. Sorunları çözebilecekleri bir eğitim politikası izleyeceğiz.

- Bütün mahallelerde, ücretsiz kreş açacağız.

- Üniversitelerin bilimsel özerkliği olacak, mali özerkliği olacak, yönetsel özerkliği olacak.

- Beyin göçünü tersine çevireceğiz. Dünyanın saygıdeğer bilim insanlarının Türkiye'ye gelmesi için her türlü teşviği vereceğiz.

- Biz İnsani Gelişme Stratajileri ve Bilgi Kurumu'nu kuracağız. Üniversiteler bilgi üretecek. Çiftçi bir yıl sonra kar edeceği ürünü üretecek

- OHAL’i kaldırıracağız

Bildiriden diğer ayrıntılar...

3600'ü herkese ver biz de seni alkışlayalım

3600 ek göstergeyi söylediğimde vay efendim nasıl yaparsınız? Şimdi kendileri yapacaklarmış. E önergemizi kabul etseydin? Çıkar bir kararname 3600'ü herkese ver, biz de seni alkışlayalım.

Öğretmenlere, polislere, hemşirelere, din görevlilerine 3600 gösterge vereceğiz

Öğretmenlere, polislere, hemşirelere, din görevlilerine 3600 gösterge deyince itiraz ettiler. Meclis'e getirince kabul etseydin. Kararname çıkar, 3600 ek göstergeyi ver, biz de seni alkışlayalım. Neden 24 Haziran'dan sonra? Öğretmenleri toplumun en saygın kişileri yapacağız. Öğretmenleri, devlet memuru kanunundan çıkaracağız, öğretmenlerin ayrı kanunu olacak. Öğretmen toplumda gezerken, herkes onun öğretmen olduğunu bilecek. Bütün öğretmenler, sizin önünüzde saygı ile eğiliyorum. Bütün peygamberler öğretmendir, bu nedenle saygımız sonsuzdur."

Öğretmenlere birer maaş ikramiye vereceğiz

Öğretmenler gününde öğretmenlere birer maaş ikramiye vereceğiz, rantiyeye değil, öğretmene vereceğim. Öğretmen bilim insanı, sanat insanı yetiştiriyor, toplumun saygısını kazanan esnaf, sanatkar yetiştiriyor. Üniversitelerin bilimsel özerkliği olacak, mali özerkliği olacak, yönetsel özerkliği olacak. Bunların olmadığı üniversiteler üniversite değildir. Üniversite yönetiminde öğrenciler söz sahibi olacak. Öğrenci arkadaşım vali oluyor, yönetici oluyor, neden üniversitedeki yönetimde olamayacak. Darbe kurumu olan YÖK'ü kaldıracağız.

Birleştirilmiş sınıf ayıbına da son vereceğiz

Sevgili anne ve babalar 16 yıl iktidara getirdiniz. 16 yılın sonunda bu çocuklar niteliksiz okullara gittiler. Benim çocuklarım nitelikli okulda okusun diyorsanız yönünüzü CHP 'ye çevireceksiniz. Eğitim aynı zamanda millidir.

Çocuklara analitik düşünceyi aşılayacak bir öğretim, sorun çözme politikasını benimsetecek bir eğitim. Okul öncesi eğitimden başlatacağız. Bütün mahallelerde ücretsiz kreşler açacağız. CHP 'li belediyelerin olduğu yerlerde kreşimiz var. Bütün Türkiye'ye yayacağız. Eğitimi tam zamanlı yapacağız. Çocuk sabah evden çıkıp, okuluna gidecek akşam servise binip eve gelecek. Sabah kahvaltısı okulda olacak. Arkadaşlarıyla öğle yemeği yiyecek. Aile çocuğunu akşam huzur içinde evinde karşılayacak. Birleştirilmiş sınıf ayıbına da son vereceğiz. Hala birinci, ikinci, üçüncü sınıflar bir odada eğitiliyorlar. Rantiye sınıfının eğitimle sorunu yok. Çocuklarını Amerika'ya gönderiyorlar. Peki garibanın oğlu nereye gidecek? Ahmet'in, Muhammet'in, Ökkeş'in oğlu nereye gidecek?

Taşımalı eğitime son vereceğiz

Taşımalı eğitime son vereceğiz. Yurtsuz öğrenci kalmayacak en geç iki yıl içinde. Birer, ikişer kişilik odalar. Nitelikli, niteliksiz okul ayıbına son vereceğiz. İş garantili eğitim veren teknoloji liseleri açacağız. En az altı yıl eğitim alınan liseler olacak ve mezun olduklarında işleri hazır olacak. Hiçbir OSB yöneticisi ben 'kalifiye eleman arıyorum' diyemeyecek. Bir yıl içinde 180 bin öğretmen atayacağız. Kadrolu, kadrosuz öğretmen ayrımını kaldıracağız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak.

Teknoloji liseleri açacağız

"Teknoloji liseleri açacağız. Bütün OSB'lerde bunu yapacağız. Sigorta primlerini devlet ödeyecek, o çocuklar teknoloji liselerinde katma değeri yüksek ürün üretecekler. Hiçbir fabrika sahibi, ben nitelikli eleman arıyorum, bulamıyorum diyemeyecek. Bir yılda 180 bin öğretmeni atayacağız. Kadrolu, sözleşmeli öğretmen ayıbı var. Bu ayıbı kaldıracağız, öğretmen, öğretmendir. Ne demek sözleşmeli öğretmen? Hiçbir öğretmen, yoksulluk sınırının altında maaş almayacak. Rantiyeciye para buluyorsun?

YÖK kalkacak

Üniversiteler demokratikleşecek. Üniversitelerin bilimsel özerkliği olacak. Yöresel ve mali özerkliği de olacak.  Bütün öğrenciler üniversitede söz ve karar sahibi olacak. Bir darbe kurumu olan YÖK de kalkacak.

Anneler çocuklarının hangi sınava gireceklerini, hangi okula gideceklerini bilmiyorlar

Eğitimde neler yapacağız? 1 yıl sonrası için pirinç ek, 10 yıl sonrasını düşünüyorsan meyve ek, 100 yıl sonrasını düşünüyorsan insanı eğit. Bir çin atasözü bunu söylüyor. 16 yılda 14 kez eğitim politikası değişti. Anneler çocuklarının hangi sınava gireceklerini, hangi okula gideceklerini bilmiyorlar. Eğitim bir kişinin dudakları arasına terk edilmiştir. Hızlı değişim ve dönüşüme eğitim ile ayak uydurabilirseniz. Bir ülkeyi geri bırakmak için işgale gerek yok, eğitimi bozmanız yeterli. Eğitimi düzeltmek Muharrem İnce, ki öğretmendir ve Kılıçdaroğlu'nun boynunun borcudur. Anneler, babalar sizlere sesleniyorum, bu ülkenin çocuklarının çoğu niteliksiz okullara gidiyor. Bundan memnun musunuz, memnunsanız verin oyunuzu. Değiliz diyorsanız, yönünüzi CHP'ye çevireceksiniz."

Yurtsuz öğrenci kalmayacak

"Çocuklara analitik düşünme ve sorgulama ile ilgili bir sistemi kuracağız. Sorunları çözebilecekleri bir eğitim politikası izleyeceğiz. Batılılar, daha çocuk anne karnındayken eğitimi düşünüyorlar. Bütün mahallelerde, ücretsiz kreş açacağız. CHP'li belediyelerin olduğu tüm yerlerde bu var. Bunu Türkiye'ye yayacağız. Çocuk sabah evden çıkacak, okuluna gidecek. Akşam servisine binecek evine gelecek. Sabah kahvaltısı okuldan, öğle yemeği okuldan. Öğretmeni ile bir arada olacak, arkadaşı ile olacak. Aile çocuğunu akşam huzur içinde karşılayacak. Birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vereceğiz, 21. yüzyıldayız. Rantiye sınıfının eğitim ile sorunu yok, dünyanın parasını kazanıyorlar. Çocuklarını yurtdışına eğitime gönderiyorlar. Garibanın oğlu nereye gidecek? O çocuklara çağdaş eğitimi sağlamak boynumun borcudur, ben bunu yapacağım. Yurtsuz öğrenci kalmayacak, en geç 2 yıl içinde çözeceğiz. Birer, ikişer kişilik odalar. İnternet erişimi olacak. Nitelikli, niteliksiz okul ayrımına son vereceğiz."