Çünkü eğitim cephesinde birikmiş, kökleşmiş çözüm bekleyen sıradağlar gibi bekleyen sorunlar var…

-Öğretmenlerle barışık olmayan, empati kurmayan Milli Eğitim Bakanlığı anlayışına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar…

-Öğretmenlik mesleğinin itibar sorunu…

-Eğitim çalışanlarının mali ve sosyal hakları ile ilgili sorunlar…

-Öğretmen yetiştirme, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve kariyer basamakları ile ilgili sorunlar…

- Örgün ve yaygın eğitim kapsamındaki tüm birimlerin eğitim ve öğretim programları ile ilgili sorunlar…

- Eğitim ve öğretim alanlarının fiziki şartları, temizliği, güvenliği ile ilgili sorunlar… 

-Eğitim cephesindeki sığınmacı kaynaklı sorunlar…

- MEB ile vakıf, dernek ve cemaat arasında yapılan işbirliğine bağlı sorunlar…

-Deprem bölgesinde eğitimin normalleşmesinin önündeki sorunlar…

-Atamalarda, yönetim kadrolarında, ödüllerde ve kurum içlerinde yaşanan adalet ve liyakat sorunları…

-Okul disiplinin, okul kültürü ve kurallarının oturtulmasını engelleyen sorunlar…

-MEB’e ayrılan bütçe sorunu…

-Öğretmen açığı ve öğretmen istihdam şekillerine bağlı olarak yaşanan sorunlar…

- 4+4+4 Eğitim Sisteminin getirdiği sorunlar…

-MEB’in veli ve öğrenci memnuniyeti üzerine evrilen anlayışına bağlı olarak; itibarsızlaştırılan öğretmen profili sorunu…

-Eğitimde devlet politikası izlemek yerine; sık sık değişen, günü birlik sorunlar ve çözümlerle ilerleyen, deneme yanılma üzerine kurulu eğitim politikası sorunu…

Ve……sorunlarımız maddeleri devam edip gidiyor…

Eğitim çalışanları olarak artık bu sorunlarımızın çözüme kavuşmasını istiyoruz. Çünkü eğitimde kaliteyi yakalamanın temel şartı sorunların tespiti ve çözümüdür.

Tabi ki bu konuda etkili ve yetkili makam da Milli Eğitim Bakanlığıdır.

Ben bir eğitimci olarak; sınıfa girmiş, sınıf ortamını koklamış, veli ve öğrenci davranışlarıyla yüzleşmiş, eğitimde uzman, apolitik, adalet ve liyakati rehber edinmiş Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temel ilkelerine bağlı, Türk Eğitim Sistemini içselleştirmiş, bilim ve teknolojiyi esas alan, personeli ile barışık bir Milli Eğitim Bakanı profili ile tüm sorunların aşılacağına ve eğitimde kalitenin yakalanacağına inanıyorum.

Yeni kabinenin oluşturulacağı şu günlerde eğitim camiası için Milli Eğitim Bakanının kim olacağı merak konusu.

Çünkü Milli Eğitim Bakanının profili beklentilerin karşılanması bakımından tabi ki önem arz ediyor.

Bu konuda yüzbinlerce öğretmenden oluşan eğitim gruplarına “Bir öğretmen olarak, yeni atanacak Milli Eğitim Bakanından, neler beklersiniz? Diye sorduğumda öğretmenlerimiz yaptıkları yüzlerce yorumlarla, yeni bakandan beklentilerini açıklayarak istedikleri Milli Eğitim Bakanını tarif ettiler.

 

İşte öğretmenlerimizin kendi ifadeleriyle yeni atacak Milli Eğitim Bakanı tarifi;

“ Türk milli eğitiminin genel amaçlarını okumasını ezberlemesini ve yerine getirmesini. 1739 sayılı yasa.”

“ Önce öğretmenlerin saygınlığını itibarını iade etsin gerisi düzelir.”

“Uzun yıllar yeterli kontenjan verilmeyen veya çok kısıtlı kontenjan verilen branşlara atama yapılmalıdır. Felsefe, Fizik, Kimya, Fen, Matematik, Biyoloji gibi branşlara atama yapılmalıdır. Endüstri Meslek Liseleri ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynamaktadır, burada görev yapan öğretmenlerin sıkıntılarına çözüm bulunmalı. Yüzyılın Türkiye'sinde tüm öğretmenler kadrolu olmalıdır. Anaokulu, anasınıfı öğretmenleri, alanında eğitim almış formasyon sahibi, donanımlı öğretmenler olmalıdır çünkü çocuklarımız dünyanın en değerli varlıklarıdır.

Eğitim için görevlendirdiği hiçbir öğretmeni ötekileştirmeyen, sinerji veren, motive eden bir bakan olması temennisiyle inşallah.”

Hiçbir şey beklemiyorum. Artık okulları kapatmaktan başka yapacak işleri kalmadı.”

“Öğretmen saygı görsün veli öğretmenden üstün tutulmasın “ 

“Öğretmenin eski saygınlığını geri getirmek için acil olarak gerekli adımları atmasını bekliyorum.”

“Kendi çalışanına insanı bir gelir ve meslek itibarı”

“İtibar iadesi, Liyakat ve öğretmenlerin ve eğitimin gerçek sorunlarına çözüm, maaşa zam yemek yardımı vs... ÖMK düzenlenmeli daha çok yazılabilir...”

“Kariyer sınavının kalkması, yerine çalışma süresine göre basamakların ayarlanması.”

“İçimizden biri olsun. Ve öğretmenin mesleğindeki söz hakkını geri versin.”

“Eğitim ve öğretim kolundan gelmiş olsun derdimizi derdi gibi bilsin yeter”

“Mülakat ve KPSS kalksın zaten öğretmenler hakkıyla okuyor ama maalesef atama olmadığından issizler”

“Sınıfa girmemiş öğrencilerin gözüne bakmamış tebeşiri eline almamış bir milli eğitim bakanı istemiyoruz. Öğretmen olmayan sınıfı yaşamayan bilmez bilemez. İşin mutfağını bilen bir bakan öğretmenlerinin sesini duyan yok saymayan bir bakanımız olur inşallah”

“Siyasetten arınmasını. Kendi kararlarını verebilmesini vs vs gibi şeyler”

“ Öğretmenleri motive etsin. İşini hakkıyla yapan öğretmenle yapmayanı ayırt etsin. Okulundaki bir problemi görünce sırtını dönen öğretmen ile sırtını dönmeyeni ayırt etsin...Ama bunlar zor işler maalesef işini hakkıyla yapmayan uyanıklar malum sendikaya sırtını dayanınca bir şey olmuyor...

Müfredat-TYT-AYT-LGS...bunlar diğer problemlerin yanında çok tali meseleler kalıyor maalesef...Sınıflardaki öğrenci dolulukları azaldı, akıllı tahtalar, sınıf içi internetler vs yapıldı ama, çok bir şey düzelmedi. Asıl kahramanlar öğretmenlerdir.”

“Mesleki itibarın geri kazanılması, liyakat ve genel bir eğitimin ardından çocukları erken yaşta mesleğe yönlendirme. Herkes her dersi okumak zorunda değil. Bu iş ailelerin insiyatifine kalınca sonunda mutsuz ve niteliksiz doktor/mühendis vs. oluyor. İşini özensiz yapan insanlar yüzünden herkes zarar görüyor. Bizim diğer ara elemanlara da ihtiyacımız var. Layıkıyla yapılan her meslek kutsaldır ve doğru kazancı hak eder.”

“Sınıf geçme ve disiplin yönetmeliğinin değişmesini”

“ Tayin ve atama yönetmeliği değişikliği “

“Disiplin yönetmeliğinin işlenirligi, ders geçme kalmanın zorlaştırılması, sorunlu öğrencilere rehabilite okulları açılması, dil eğitim sisteminde değişim, adabı muaşeret ders ve uygulamalarının aktive edilmesi vs.”

“ Sadece hukuk ve liyakat”

“ Köy ilkokullarının açılması”

“ 4 +4+4 vaz geçmesini”

“Şu uzman öğretmen, başöğretmen ,sorununun çözmesini isterdim bence haksızlık oluyor emekli olan 30 yıl kırk yıl çalışmış öğretmenler de bu haklardan yararlanmalıdır bu unvanlar yıllara göre otomatikman verilmelidir sınavla değil .”

“ İlkokul 5.sınıftan sonra mesleğe yönlendirmek. Daha çok kalifiye eleman yetiştirmek. Yoksa dayattığımız Türkçe, matematik, fen öğrenciye işkence ve sonucunda okumak istemeyen öğrencileri okulda tutmak biz öğretmenlere de zulüm...”

“öğretmenin itibarını ve maddi refahını artıracak girişimler... 12 yıllık zorunlu eğitimin kaldırılarak 8 yıla düşürülmesi, mesleki eğitimin teşvik edilmesi, 4+4+4 sisteminin bırakılması 5+3+3 sistemine geçilmesi. Gereksiz evrak yükünün kaldırılması. Öğretmene angarya yükünün bırakılması... vs...”

“ Öncelikle eğitimci olmalı okulun sınıfın havasını solumuş bir öğretmenin geçtiği yollardan geçmiş olmalı aksi halde öğretmenin halinden asla anlayamaz sonrasında ilk iş eğitim sistemi derhal değişmeli öğretmenin itibarının artacağı öğrencinin daha donanımlı okulun değerini anlayacağı öncelikli olmalı öğretmenleriyle dalga geçen öğrenci değil bir harf öğretenin kölesi olunur bilinci verilmeli öğretmen devlete yükmüş gibi her fırsatta ek ders ücreti ile tehdit edilmemeli ve en önemlisi maaşı bir milletvekili maaşından daha fazla olmalı !!!!”

“ Kadrolu sözleşmeli ücretli olayının ortadan kaldırılması atamaların kadrolu yapılması uzman ve başöğretmenlik unvanlarının kaldırılıp maaş farkının kıdeme göre yansıtılması ve emeklilikte de geçerli olması disiplin kurullarının işletilmesi sınıfta kalmanın geri gelmesi iş yükü ve angaryanın kaldırılması meslek itibarının iadesi mesleki eğitime önem verilmesi”

“ Öğretmenlik meslek kanunu, adalet, öğretmenlerin işçi gibi görülmemesi, ücretlerimizin yoksulluk sınırının üzerinde olması”

“ Anasınıflarında yas siniri gelmeli, kayıtlara bir sınır koyulmalı yıl boyu kayıt mecbur değilse gelmemeli, Anasınıfı öğretmenlerinin teneffüsü yok yardımcı verilmeli ihtiyaçlarını gidermeye zorlanıyor. Aidat kalkacak deniyor aidat anasınıflarında yıl boyu belirli gün ve haftalarda sınıf ihtiyaçlarından kullanılmakta aidat kalmamalı ama düşük tutulmalı. Karışık yas gurubu olmamalı anasınıfı sadece 1 ci sınıfa gidecekler gelmeli Anaokullarına ise diğer küçük yaşlar gelebilir okula hazır olan bir çocuk ve ortada sadece oyun isteyen minikler birbirine haksızlık oluyor çocukların 1 re hazırlanacak çocuk küçükler varsa zor oluyor.”

“Öğretmenlerin maaşları yoksulluk sınırının 2-3 kat üstüne çıkmalı, yılda en az dört defa net bir maaş ikramiye verilmeli, kariyer basamakları sınavı kalkmalı, 10 yılını dolduran uzman,15 veya 20 yılını dolduran başöğretmen olmalı, Öğretmen evleri sadece Öğretmenlerin olmalı, büyük şehirlerde veya pahalı olan yerlerde kira desteği yada lojman verilmeli, Toki Öğretmenlere ucuz ev yapmalı, ek ders, sınav, kurs vb. ücretler artırılmalıdır”

“ 4+4+4 sistemin değişmesi

Müfredat ta daha çok Atatürk'ün ilke ve inkılaplarından bahsedilmesi

Ve ilk ve orta okulda lgs sınavların kalkması ne bilim her çocuk hangi bölümü seçerse onu istemeyerek değil de isteyerek yapması

Özel okul ve devlet okulları eşit olması bunlar sadece fikir olmayacağını biliyoruz”

“ Eğitimci olmasını , okullarında öğrencilerin ve öğretmenlerin gerçek programları uygulayacakları alanlara sahip olmasını başarı seviyesinin de yükseltilmesini hele hele köy okullarının tekrardan açılmasına katkıda bulunmasını yüklenebilecek öğretmen kökenli olmasını istiyorum.”

“ Eğitim sistemini değiştirmeli, sürekli sınav kaygısıyla eğitim öğretim olmayacağı ortada. Temelden çocuğun ilgi ve yeteneklerini belirleyici, öğrendiklerini pratiğe dökebilecek atölye ve laboratuvar destekleri olmalı... Sanat ve spor çalışmaları ile çocuk motive edilmeli. Her öğrenci üniversiteye yönlendirilmemeli çünkü Türkiye'nin ara eleman ihtiyacı sağlıklı bir şekilde sağlanmalıdır. Aslında söyleyecek çook söz var ama ...”

“ Uzman başöğretmen ücretli sözleşmeli kadrolu bu ayrımların düzeltilmesi gençlerin önünün açılması...”

“ Eğitim kökenli öğretmen seven özlük haklarını alan bakan olsun.”

“Tatlı dil empati ve sınıfta kalmanın geri gelmesi, disiplin cezalarının uygulanması . Müşteri memnuniyeti politikasından vazgeçmeleri bakıcı değil öğretmeniz otoritemiz ve saygınlığımız olmadan öğrencilerin bizim verdiklerimizi almaları mümkün değil”

“Öncelikle eğitim camiasının içinden gelmeli. Gelmeli ki öğretmenlerini anlayabilmeli. Türkiye deki eğitim sisteminde nerede yanlış var görebilmeli. Ücretli, sözleşmeli, kadrolu, baş öğretmen ayırmaksızın eğitimde öğretmen ayrımı olmayan bir sistem getirmeli. Bunun içinde ilk başta bir 150 bin atama yaparak ortamı yumuşatmalı. Öğretmenlerini koruyabilmeli. 5+3+3 sistemine geri dönüş yaptırtmalı. Meslek liselerinin alt yapısını güçlendirmeli mesela elektrik elektronik bölümü mezunu liseden sonra hemen iş bulmalı. Herkes üniversite okuyacak kaidesi son bulmalı. Her lise Anadolu lisesi olmuş. Ne anlamı kalıyor. Herkes istediği bölümde fakat hak ettiği yerde okumalı. Şişirilmiş özel okulların puanlarının önüne geçilmeli. Eğitimde eşitlik ilkesini temel almalı. Fırsat eşitliğini sağlamalı. Gençlerin, çocukların daha çok spor ve kültür etkinliklerini yapacakları ortamlar ve koşullar sağlamalı.”

“ Bir veli olarak eğitimi yap boz yapmasınlar.4+4kesinlikle yanlış ..öğretmeni baş öğretmen diye ayrım yapılmasın ..her yerde üniversite olmasın. Öğretmen; veli, öğrenci, okul arasında ezilmesin. Kıyafet serbest olmasın okulun kuralları olsun. Bir de çocuk sevmeyen işinin hakkını vermeyen öğretmen olmasın. Eğitimle alakası olmayan liyakatsiz insanlar milli eg.bakani olmasın..”

“  Yeni Milli Eğitim Bakanından beklentilerimiz:

KENDİSİNİN BİR ÖĞRETMEN OLMASI

1. ÖMK’nın yeniden düzenlenmesi ve KBS’nin iptali

2. Ücretli-sözleşmeli öğretmenliğin iptal etmesi

3. Öğretmen maaş-ek derslerinin iyileştirilmesi

4. Eğitim-öğretim ödeneğinin en az 1 öğretmen maaşı olması.

5. Kira-ulaşım desteği sağlanması

6. Öğretmenevlerinin sadece Öğretmemelere hizmet etmesi

7.Milli Eğitimin tüm kadrolarında Liyakatin esas alınması

8.Öğretmenlerin itibarının yeniden tesis edilmesi

9.Ilkokul 1.siniftan itibaren sınıfta kalmanın bahanesiz-mazeretsiz geri getirilmesi

10.Liselere geçiş sürecinin at yarışı mantığından çıkarılması ve Adana Bolu Ceyhan Denizli sarmalından vazgeçilmesi.

11.Okul müdürlerinin Öğretmenler tarafından oylanarak seçilmesi.

12.Tüm meslek liselerinin Ortaokul kısımlarının da açılması.

13...Devamı sende ÖĞRETMENİM”

“ 60'lı,70'li yıllardaki eğitimi geri getirsinler”

“ Eğitim reformu gibi saçma projeler ile gelmesin. Her gelen yap boz yapıyor. İşimize karışmasınlar. Her ilde eğitimcilerden oluşan şura toplantısı yapılsın. Eğitime dair kaygısı olanlar katılsın. Bu raporlar doğrultusunda eğitim politikaları uygulanabilir olsun.”

“ Eğitimi düzeltmek için sadece öğretmene yüklenmeyen eğitimi etkileyen bir çok faktörün olduğunu anlayan eğitimci bir bakan nasip olur inşallah”

“ Cimer saçmalığı son bulsun.”

“ Okul öncesi öğretmenlerinin ders saati adaletsizliğinin sona ermesi. Teneffüs olmadığı için yıpranma payı konularına değinmesi.”

“ İlk on yılında evinde de arabamı da alabileceğim bir ücret. Hem Türkiye'yi hem de Dünya'yi gezebilecek imkanlar. Okullardaki çok amaçlı salonların sinema sahnesi tarzında olması. Bahçelerin ağaçlandırılması. Kapalı spor salonlarının yapılması. Beden Eğitimi, Gürsel Sanat ve Müzik derslerine branş öğretmenlerinin girmesi. Ayrıca müzik odaları ve resim atölyeleri açarak derslerin buralarda yapılması. ...”

“Önümüzdeki yıllarda hangi mesleklere ihtiyaç duyulacaksa; planlamaların ona göre yapılması. Dahi ve üstün zekalı çocukları daha organize yetiştirebilmenin yollarının planlanması.”

“İtibar, saygı ve de özlük haklarında çok çok geç kalınmış iyileştirme...”

“ Haksızlıkların ve adaletsizliklerin önüne geçsin yeterli”

“ Evrensel eğitim değerlerine sahip, bilimsel bilgiyi ön plana alan, dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmayan bir eğitimci olmalıdır.”

“Günlük ders saatinin 4 saate düşürülmesini çünkü geriye kalan 3 saat çöp çok verimsiz geçiyor ama daha böyle bir revizyon yapabilecek babayiğit çıkmadı...”

“İkili öğretim geri gelmeli ki sınıf mevcutları düşsün ve mezun olmuş öğretmenlere de böylece istihdam açılsın”

“ Uluslararası düzeye ulaşmak için İngilizce haftalık ders saati sayısının yüksek tutulması...”

“Daha uygulanabilir, çağın ve teknolojinin gerekliliklerini göz önünde bulunduran bir eğitim sistemi.”

“Hiç bir şey bakan olacak kişinin milli eğitimden haberi olmayacak ki beklenti olsun”

“Liyakat ile gelmiş idareci”         

“Devlet eliyle “Kazanım Cepte” gibi bir uygulama oluşturulup artık planlarımızı oradan takip etmemiz gerektiğini düşünüyor bunu bekliyorum.”

“Beklentimiz bile bekler oldu. Bakanda iş bitmiyor Ziya Selçuk gördüğüm en bilgili donanımlı ve öğretmen yanlısı bakandı. İş yaptırmadılar bürokratik engellere takıldı. Bizim zihniyet değişimine ihtiyacımız var”

“Emekli olacak öğretmenlerin, huzur içinde oturacakları bir ev alabilecek ikramiye ile emekli olabilmeleri için gerekli mücadeleyi vermesini bekliyorum.”

“Eğitimin içinden ve eğitimi bilen, istişareye açık, liyakatli birisi gelsin.”

“Önce bizi geçim derdinden kurtarsın. Köyde öğretmenlik yapanların ulaşım ücretleri karşılansın büyükşehirlerde yapılması düşünülen iyileştirmeler gibi. Sağlık bakanı gibi bize sahip çıksın”

Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar