Bakanlık yazısında 5 Ocak 2021 tarihli ve Ek Ders Ücreti konulu yazıda uzaktan eğitim sürecinde öğretmenlerin ek ders ücretlerinin hafta içi 18.00 ve sonrasında yapılan canlı dersler ve hafta sonu yapılan canlı dersler için ‘’gece’’ ek dersi üzerinden ödeme yapılması gerektiği açıklandı.

Uzaktan eğitim sürecinde hafta içi 18:00 sonrası ve hafta sonu yapılan derslerin mevzuat gereği arttırımlı ödenmesi gerekirken okul/ilçe/il yöneticilerinin farklı uygulamaları söz konusudur.

Uygulama birliği ve idarelerin bu yanlış uygulamalarına karşı Bakanlığın verdiği cevap gereği 18.00’dan sonra ve hafta sonu yapılan canlı dersler için ‘’gece’’ ek ders ücreti üzerinden ödeme yapılmalıdır.

Ek ders ücreti hesaplamalarında normalde 140 katsayı kullanılırken hafta içi 18:00 sonrası ile hafta sonu yapılan dersler için ek ders ücreti; mevzuatta gündüz öğretimi dışında kalan öğretim için belirlenen 150 katsayı üzerinden hesaplanması gerekiyor.

Haftalık ders programı doğrultusunda pazartesi gününden başlayarak maaş karşılığı ders sayısı doldurulduktan sonraki yapılan hafta içi 18.00’dan sonra ve hafta sonu her ders için ‘’gündüz’’ ile ‘’gece’’ ek dersi arasındaki fark, yasal faizi ile alınabilecek.

MEB'e yapılan başvuru sonucu hafta içi akşam 18.00'dan sonra ve haftasonu yapılan dersler ile ilgili cevabi görüş yazısına göre örnek dilekçenin ekine bu yazı eklenerek idareye verilmesi durumunda geriye dönük artırımlı ek ders ödemesi talebinde bulunulabilecektir.

İşte örnek dilekçe:

                                                                      ……. MÜDÜRLÜĞÜNE

İlgi:     a) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu

            b) MEB Personel Genel Müdürlüğünün 05.01.2021 tarih ve 18790363 sayılı yazıları.

İlgi (a) yasanın 176.maddesi açık olduğu halde uygulamada yaşanan sorunlar Milli Eğitim Bakanlığına iletilmiş Bakanlığın verdiği cevaba göre;

Uzaktan eğitim sürecinde hafta içi 18:00 sonrası ve hafta sonu yapılan derslerin artırımlı ödenmesi gerektiği belirtilmektedir.

2020-2021 Eğitim Öğretim yılı boyunca girdiğim derslerden hafta içi 18:00 sonrası ve hafta sonu yaptığım derslere ilişkin olarak;

  • Bugüne kadar yapılan ödemelerde bu hususa dikkat edilerek artırımlı ödenip ödenmediğinin tarafıma bildirilmesi,
  • Arttırımlı ödeme yapılmamışsa ilgili derslerin idareniz tarafından çıkarılarak eksik ödemenin tarafıma yapılması,
  • Henüz tahakkuk ettirilmeyen Ocak ayı ve daha sonraki süreçteki ek ders ödemelerinde ilgili mevzuat doğrultusunda artırımlı ödeme yapılması,

Hususlarında gereğini arz ederim.

Ad-Soyad-imza

 

İliştirilecek yazı: