Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmenlerin performanslarının değerlendirilmesi amacıyla öğrenci ve velilerin de öğretmene not vereceği açıklamasına Memur Sen İl Temsilcisi ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak teklifin kabul edilemez olduğunu açıkladı.
 
Uçak yaptığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanı tarafından öğretmene performans değerlendirmesi adı altında not verileceği velilere ve öğrencilere ‘Öğretmeninizden memnun musunuz?' şeklinde sorular sorulacağını ifade eden bir açıklama yapılmıştır. Öncelikle geçtiğimiz eğitim öğretim yılı sonunda, müdürlerin öğretmene not vermesinin yarattığı sıkıntıları, yaşanılan büyük tartışmaları, çalışma barışının bozulmasını ve okullarda yaşanan huzursuzları hatırlatmak isteriz. Daha önceki yıllarda, okul müdürlerinin değerlendirilmesinde veli, öğrenci, öğretmen ve Milli Eğitim Müdürlerinin not vermesi sürecinde yaşanan tartışmalar ve eğitim camiasında tamir edilemeyecek yaralar açtığını, bununla ilgili kişilerin mahkemelik olduğunu ve halen davalarının devam biliyoruz. Hal böyle iken öğretmenlerimizin moral ve motivasyonunu şimdiden alt üst eden bu uygulama, eğitime fayda değil zarar verecektir. ‘Öğretmen eğitimin kilit taşıdır’ diyorsak, Milli Eğitim Bakanından, il müdürüne, okul müdüründen, memur, yardımcı personele ve hatta eğitim sendikalarına kadar amacımız; öğretmenin sınıfa girdiğinde, bilgi ve becerilerini en üst seviyede öğrencileriyle paylaşacağı bir ortamı sağlamak olmalıdır. Bu nedenle öğretmene not verdirerek, moral ve motivasyonunu düşürecek, performansını kötü etkileyecek her türlü uygulamadan kaçınmalıdır.

Öğretmenlere performans sistemi uygulaması, eğitim sistemine yeni sorunlar getirecek. Görevi öğretmenin sınıfında dersini etkili bir şekilde anlatması için hizmet içi eğitimler düzenlemek, eğitim materyalleri hazırlamak ve uygun fiziki ortam sağlayarak desteklemek ve yardımcı olmak olan Milli Eğitim Bakanlığının bu çalışmalara odaklanması gerekmektedir. Öğrencilerin, velilerin ve diğer paydaşların öğretmeni değerlendirmesi mantığı ile eğitimin kalitesinin artırılması bir yana, daha önce var olmayan, yeni sorunları eğitim camiasına getirecektir. Çok büyük sıkıntılara yol açacağı ve bu durumun da eğitim ve öğretimi olumsuz etkileyeceği aşikârdır. Milli Eğitim Bakanının bu açıklamasından sonra, sosyal medyada öğrencilerin öğretmenlerine hakaret ettikleri, olumsuz pek çok paylaşımda bulundukları, durumu baskı ve pazarlık konusu yapacakları yönünde yüzlerce söylemleri görülmeye başlamıştır. Bu koşullar altında öğretmenin, derslerine nasıl bir moral ve motivasyonla gireceği açıktır. İster istemez öğrencisinden not beklentisi içinde ya da öğrencisinin not tehdidi altında bulunan bir öğretmen derslerine ne kadar kendini verebilecektir?

Eğitimin çözüm bekleyen birçok sorunu var iken, gündeme getirilen öğretmene not verdirmek; öğretmenin sınıfında kendisini baskı altında ve huzursuz hissetmesine, her şeyden önemlisi de öğretmenlik meslek onurunun zedelenmesine, neden olacaktır. Görevi, vatanına, milletine bağlı ve faydalı bireyler yetiştirmek olan öğretmen huzursuz edilerek kendini derse veremeyecek hale getirilecektir. Beklenen faydasından ziyade, tahmin edilemeyecek kadar çok sayıda sorun oluşturacak bu uygulamanın sonuçları, kesinlikle telafi edilemeyecek büyük zararlara yol açacaktır” dedi.