Öğretmene, mesai saatleri dışında kurul, komisyon, kurs seminer vb görevler verilebilir mi? Danıştay noktayı koydu:

Danıştay 12. Dairesi’nin 2014/4470 Esas 2016/3903 sayılı kararında, “…görevlendirilen kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmalarına, millî bayram ve mahallî günlere, tören ve toplantılara, kurs ve seminerlere katılmanın öğretmenin görev ve sorumlulukları arasında sayılmış olmasına rağmen bu görev ve sorumluluğun mesai saatleri dışında belirlenen herhangi bir zaman diliminde yapılabileceği, öğretmenin günün hangi saatinde olursa olsun bu görevlendirmeye katılma zorunluluğu olduğu anlamına gelmeyeceği, çalışanların dinlenme hakkının anayasa ile korunmuş bir hak olduğu, idarenin kişilerin çalışma koşulları ve dinlenme saatlerini göz önüne alarak kurs saat ve tarihleri belirlemesi gerektiği…” şeklinde ifade edilmiştir.

Bunu kısaca şöyle açıklayalım:

Dinlenme hakkı, anayasa ile korunmuş bir hak olduğu için, idare tarafından verilecek olan görevlerin; kişilerin dinlenme saatleri de göz önüne alınarak kişileri mağdur etmeden, hafta içi mesai saatleri içerisinde belirlenmesi gerektiği anlamı ortaya çıkmaktadır.

Yargı kararlarına idare uymak zorundadır. Ancak kimse bakanlıktan bir yazı beklemesin. Bakanlık bu toplantıların (kurul, komisyon, ekip, öğrenci kulübü, sınıf rehberlik, toplum hizmeti çalışmalarına, millî bayram ve mahallî günlere, tören ve toplantılara, kurs ve seminerler…vs) hiç biri için dinlenme ve tatil zamanlarında yapılacağını hiç bir mevzuatında açıkça belirtmemiştir. Sadece uygulamada okul idarecileri tarafından uygulandığı anlaşılmaktadır. Bu durumun, bundan sonra Danıştay 12. Dairesi’nin bu kararına uygun olarak yapılması gerekmektedir.

Danıştay 12. Dairesi’nin bu kararı da esas alınarak Eğitim Bir Sen tarafından Bakanlığa yazı yazılmış ve gereğinin yapılması istenmiştir.

(müfettişe sor)