657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 32. Maddesine göre hazırlık ödeneği, eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları, cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici, eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil) ödenir. hükmü ile, 6. Dönem Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmet Koluna ilişkin Toplu Sözleşme metninde Eğitim-öğretim yılına hazırlık ödeneği 2022 yılı için 1.325 TL, 2023 yılı için 1.400 TL olarak belirlenmiştir.

2021 yılı Eylül ayında eğitim öğretime yılına hazırlık ödeneği olarak öğretmenlere 1250 TL ödeme yapılmıştır. Eğitim-öğretime hazırlık ödeneği 2022 yılında bir önceki yıla oranla %6 artışla 1325 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktar açıklanan yıllık enflasyon oranının çok altındadır ve değişen ekonomik şartlardan ötürü öğretmenin eğitim-öğretime hazırlık ihtiyaçlarını hiçbir şekilde karşılayamayacak kadar düşük kalmıştır. 2022 Eğitim-Öğretim yılında ödenecek eğitim-öğretim hazırlık ödeneğinin yeniden değerlendirilerek bir maaş tutarına çıkarılması öğretmenleri bir nebze olsun rahatlatacaktır.

Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım gücü günden güne düşmektedir. Çeşitli kurumlar ve STK’lar tarafından yapılan araştırmalarla belirlenen açlık sınırın altında maaş alan öğretmen ve eğitim çalışanlarının maaşlarından yüksek oranda vergi kesilmesi, vergi dilimine tabi olması maaşa yapılan zam ve iyileştirmeleri anlamsız kılmaktadır.