Hükümetin 14 Mayıs seçimleri öncesinde vadettiği, üniversite öğrencilerine vergisiz telefon ve bilgisayar desteği geçen yıl başladı. 5 Eylül’deki kabine toplantısından sonra konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üniversite öğrencilerine vergisiz cep telefonu ve bilgisayar desteğiyle ilgili verdikleri sözleri, ülkenin ve küresel ekonominin şartlarını da göz önünde bulundurarak hayata geçirdiklerini söyledi.

Seçimlerden hemen hemen 4 ay sonra 9 bin 500 TL’ye kadar olan bazı akıllı telefonlara destek verileceği paylaşıldı.

Karar Ekim 2023’te Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre açıköğretim öğrencileri hariç 26 yaşından gün almamış üniversite öğrencilerine bir defaya mahsus olmak üzere teknolojik cihaz desteği ve bir yıllık internet desteği sağlanacağı paylaşıldı. Böylece yaklaşık 5 ay sonra vaat gerçeğe dönüştü. Bunun üzerine öğrenciler vergi destekli cep telefonu almak için elektronik marketlere akın etti. Burada da bir dizi prosedür sonrasında akıllı cihazlar tam ücret ödenerek alındı.

Vergi kısmının geri ödemesi ‘Gsb.biz’ internet sitesi üzerinden yapılan kayıt ile alınacağı kaydedildi. Fakat aradan 3 ay geçti ne geri ödeme yapıldı ne de bir açıklama. 

Kampanyanın başladığı günden beri sorunlarla karşılaştıklarını söyleyen öğrenciler, şikayetlerini hem Cimer’e hem de platformlara iletti. Geri ödemeyle hakkında bilgi alamayanlar dışında, IBAN sorunu da var. Aynı zamanda başvurusunun 2 aydır hala inceleme aşamasında olduğunu iddia eden öğrenciler de şikayetlerini dile getirdi. Sadece bununla da kalmadı. Destek kapsamında limite kadar akıllı cihaz alıp bunun üzerine bir de 25 kuruşluk poşet alanlar da ters köşe oldu. Alt toplamda 25 kuruşluk poşet ücreti de gözükünce devlet desteği dışında kalan kullanıcı vergi iadesi alamadığı öne sürerek, Tüketicileri Koruma Derneği’ne başvurdu. Bu destekle birlikte öğrenciler maddi gelirlerinin üzerine çıkarak akıllı cihaz aldı. Zaten vergi iadesinin yapılacağını düşünen öğrenciler 3 aydır mağdur kaldı.


‘2 HAFTADA YATAR DEDİLER 4 AY OLDU’

Yaşanan sorunlar ‘şikayetvar’ sitesine de yansıdı. Bir öğrenci “Gsb.biz üzerinden yaptığım vergisiz telefon başvurusu ne zaman sonuçlanacak? Neredeyse 4 ay oldu vergi iadesi yapılmadı. Bir de sistem de ikidir IBAN bilgisi kontrol ediliyor yazıyor. Telefonu aldığım yer 2 hafta içinde yatar dedi ama hala yatmadı.” Başka bir mağdur öğrenci de “Site üzerinden yaptığım vergisiz telefon başvurusu hâlâ sonuçlanmadı. Üzerinden 3 ay geçti. IBAN bilgisi de hâlâ kontrol ediliyor.”

Gazete Memur