Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre,  Laik eğitimi tehlikeye atan ve uzmanların tüm uyarılarına karşın neredeyse tüm kademelerdeki okullarda uygulamaya konan Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi giderek yaygınlaşıyor. ÇEDES kapsamında öğrencilere müfredat dışı uygulamalar da yaptırılıyor.

Öğrenciler şeytan taşlama provasında sınıf duvarını taşlamışlardı.

Geçen hafta Bitlis’in Hizan ilçesine Nurs Ortaokulu’nda bu tartışmaları başka bir boyuta taşıyacak bir uygulama gündeme gelmişti. Okulun 7’nci sınıf öğrencileri daha sonra sınıfta şeytan taşlama provası da yaptı. Öğrenciler şeytan taşlama provasında sınıf duvarını taşlamışlardı.

Bu defa okulda maket mezar kurup, ''ölen anneleri için ağıt yakmaları'' istendi

Dikkat çeken bir başka görüntü de Kars’tan geldi. Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda ÇEDES projesi kapsamında “sabır” konusunu işlemek için okulda maket mezar kuruldu. Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldü.

TEMA ‘SABIR’ OLDU

Okulun sosyal medya hesabından paylaşılan gönderide konuyla ilgili şu açıklamalar yer aldı: “ÇEDES projesi değerler kulübü ocak ayı sabır temalı etkinliğimiz gerçekleştirilmiştir. Öğrencimiz vefat eden annesine özlemini sabır temasıyla sahnelemiştir.”

Tüm Öğretmenler Birliği Sendikası Bursa İl Temsilcisi Serkan Bebek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın laik eğitim ilkesini yok sayarak din ve vicdan özgürlüğüne karşı uygulamalarına tepki gösterdi.

Bebek, “Bütün bu söylemlerin özünde öğrencilere tek din, tek mezhep üzerinden ideolojik değerler yüklemek vardır. Bu adım aynı zamanda başka inanç ve mezhep sahibi velileri yok sayma dayatması olarak algılanmalıdır. Dini dernek ve cemaatlerle art arda yapılan protokollerin hedefi Cumhuriyet değerlerinin yarattığı başka inançlara karşı hoşgörünün ve laikliğin ortadan kaldırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet