Öğretmenler, ders dışında da öğrencilerini evlerinde ziyaret ederek derslerdeki başarı ya da başarısızlığın ve okuldaki davranışların nedenini anlama şansı buluyor. İstanbul’da ‘Misafir Öğretmenim’ projesi kapsamındaki bu ziyaretlere biz de katıldık...

Hürriyet'ten Beyazıt ŞENBÜK'ün haberi

Bazen idarecilerin tavsiyesi bazen de gönüllü olarak ziyarete giden öğretmenler, öğrencilerinin ev ortamlarını, çalışma alanlarını, aile içi diyaloglarını yakından gözlemleme imkânı buluyor. Böylelikle öğrencinin yaşamındaki avantaj ve dezavantajları tespit edebiliyor. Öğretmenlerin, öğrencilerinin evlerine yaptıkları ziyaretlere tanıklık ettik...

Öğretmen Seval Gonca’nın ilk adresi öğrencisi İlayda Şengün’ün evi oldu. Gonca öğretmen sohbetin ardından İlayda’nın odasına geçti. İlayda’nın kendisine ait odası, çalışma masası olduğunu gözlemleyen öğretmen, küçük kızın sınıfta mutsuz göründüğünü söyledi. Gonca, ziyareti şöyle değerlendirdi:

İLAYDA’NIN DERDİ

“İlayda başarılı bir öğrencimiz. Başka bir okuldan aramıza katılıp hemen uyum sağladı. Çok çalışkan bir ailesi var. Hatta babası o kadar çok çalışıyor ki İlayda onu az görmekten duyduğu üzüntüyü sınıfta belli ediyor. Eve geldiğimde annesinin de evde tekstil işi yaptığını gördüm. Babasından bu kadar ayrı kalmaması gerektiği konusunda tavsiyelerimi ilettim. Çalışma ortamı güzel, oyuncakları yaşına uygun. Ödevlerine, çizdiği resimlerine de baktık. El yazısını düzeltmesi için biraz daha pratik yapması gerektiğini söyledim.”

BABAYA ‘EVE ERKEN GEL’

Öğretmenin ziyaretinden mutlu olduğunu söyleyen 4’üncü sınıf öğrencisi İlayda Şengün, “Babam işten çok geç geliyor. Ben de en geç 10’da yatmam gerekirken bazen onu görmek için bekliyorum. O yüzden okulda uykusuz olabiliyorum” derken, anne Hacer Şengün “Verdiği öneriler kızımın daha başarılı bir eğitim hayatı olması ve mutlu olması için değerli” diye konuştu.

EVDE ORTAYA ÇIKIYOR

İstanbul Şair Baki İlkokulu’nda görevli öğretmen Canan Savaş da ev ziyaretleri yapan öğretmenlerden. Bu ziyaretlerin ihtiyaç sahibi aileleri belirlemek konusunda da faydalı olduğu dile getirdi: “Öğrencimizin ailesinin maddi sıkıntılar yaşadığını sınıfta az çok tahmin edebilsek de evlerine gitmeden anlamak mümkün değil. Sınıfta her şey konuşulmuyor. Ziyaret ettiğim öğrencilerim babalarını geçen sene kaybetmişler. 4 çocuk ve bir anne, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bunun etkilerini sınıfta seslendiremezken ev ziyaretlerinde hepsini görüp konuşabiliyorsunuz.”

EYMEN’İN DOĞA SEVGİSİ

Öğretmen Seval Gonca’nın ikinci adresi ise Ahmet Eymen Görür’ün evine oldu. 2 ablasıyla geniş bir çalışma odasını paylaşan Eymen’in yaşam alanı ve odasının temizliği öğretmeninden tam puan aldı. Öğretmen Gonca, sınıftaki başarısının ve derse ilgisinin arkasında ev hanımı annesi Hatice Görür ve tekstil ihracatı yapan babası Osman Görür’ün önemli katkıları olduğunu söyleydi: “Sınıfta doğa sevgisi konusunda hassasiyeti yüksek olan öğrencilerimden biri. Kahramanmaraş kökenli olan ailenin sık sık oradaki köylerini ziyaret ettiğini öğrendim. Ahmet’in doğa sevgisinin de köy yaşantısı içinde zaman geçirmesinden kaynaklandığına inanıyorum.”