Toplumsal gelişimi esas alan Millî Eğitim Bakanlığı´nın, küresel gelişimi de takip eden, yeniliğe açık, güçlü ve dinamik bir kurum olduğunu vurgulamaktadır.

Kullanılan Renkler Siyah, ciddiyet ve otoriteyi vurgularken meşalenin ateşindeki kırmızı bayrak rengimiz olmasının yanı sıra canlılığı, azmi ve dinamizmi simgelemektedir. 

Millî Eğitim Bakanlığı´nın logosu, tam bir dairedir.Dairenin tam ortasında, Bakanlığın simgesi (açılmış kitap ve meşale), üst kenarında, "T.C. Millî Eğitim Bakanlığı" yazısı, alt kenarında defne yaprakları yer almaktadır.

Bayrağımızın renginden esinlenilen kırmızı millîliği, defne yaprakları mükemmelliği, açılmış kitap bilgiyi, yanan meşale aydınlık ve uygarlığı sembolize etmektedir. Logoda kullanılan yazı ve simgeler arasındaki bütünlüğü sağlamak için, bir daire içinde birlikte kullanılmıştır.

AMBLEM

Millî Eğitim Bakanlığı´nın amblemi (simgesi,sembolü) stilize edilen açılmış bir kitap ve ortasında yer alan yanan bir meşaledir.

Kitap; bilgi, eğitim ve öğretimi, yanan meşale ise aydınlığı ve uygarlığı temsil etmektedir. Simgede yazı karakteri Kullanılmamıştır.Simgede "MEB" yazısına yer verilmiştir.