Eğitim Sen Amasya Şubesi, kent merkezinde bulunan okullarda mevcut öğrenci sayısının kapasitesinden fazla olması ve öğretmen görevlendirmeleriyle ilgili Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e açık mektup yazarak açıklama yaptı. 

Açıklamada, Amasya il merkezinde bulunan 10 farklı okulda öğrenci sayısının kapasiteden fazla olması ile öğretmen fazlalığının artık kaldırılamaz hale geldiği belirtildi. Bu okullarda öğrenim gören öğrencilerin, kapasitesinin üzerindeki okullarda yetersiz fiziki alanlara mahkûm edildiği ve sürekli olarak öğretmen değişimlerine maruz bırakıldığı vurgulandı. 

450 öğrenci kapasitesi düşünülerek 16 derslik olarak planlanan okullarda 800 ile 1000 öğrencinin olduğu ifade eden Eğitim Sen Amasya Şube Başkanı Mustafa Ölgün, “En fazla 30 öğrencilik sınıflarda 40-45 öğrenci ders görmektedir. Lavabolar yetersiz temizlik hizmetleri aksamaktadır. Okulların fiziki kapasitelerinin yetersizliği yetmiyormuş gibi bahçelerine bağımsız anaokulları yapılarak öğrencilerin yaşam alanları daha da daraltılmıştır. Yıllarca unutulan depreme dayanıklı okul konusu depremden sonra hatırlanarak bazı okullar kapatılmış, birleştirme yapılmış ve sorunlar katlanarak büyümüştür. Hala yıkılması veya güçlendirilmesi gereken okullar vardır” dedi. 

Amasya ilinde bütün boşlukların müftülük ve üniversite tarafından kullandığını belirten Ölgün, "Hâlbuki üniversite yerleşkesi yapılarak mevcut binaların bazıları milli eğitime devredilirse Amasya’da okullar tam anlamıyla nefes alabilecektir. Çünkü Amasya Merkez ilçesinde acilen 3 ilkokul, 3 ortaokul ve 2 lise ihtiyacı vardır” ifadelerini kullandı. 

birgün