EĞİTİM İŞ

Eğitim İş daha önce aldıkları eylem kararının sonuç verdiğini, öğle arası dinlenme mücadelesini kazandığını yazdı.

EĞİTİM-İŞ NÖBETÇİ ÖĞRETMENİN DİNLENME HAKKI MÜCADELESİNİ KAZANMIŞTIR!

Tam gün eğitim yapılan okullarda nöbetçi öğretmen ve idarecilere dinlenme, beslenme ve diğer temel insani ihtiyaçlar için zaman verilmesi konusunda MEB'i uyarmış, ancak bu konuda düzenleme yapılmadığı için "Öğle Arası Nöbet Eylem Kararı" almıştık.

Eğitim İş olarak öğle arasında nöbet tutmaya değil, dinlenme ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar için makul bir zaman ayrılmamasına karşı çıktık. Kararımızda da bu açık bir şekilde yazılmıştır:

"Öğle arasında üyelerimize dinlenme, beslenme ve diğer insani ihtiyaçlar için zaman ayrılmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle üyelerimizin tam gün eğitim yapılan okullarda öğle aralarında 30 dakikadan az olmamak üzere dinlenme hakkı tanınmaması halinde öğle arası nöbet görevlerini yerine getirmemelerine karar verilmiştir."

Bu haklı, insani ve pedogojik talebimiz MEB tarafından olumlu karşılanmış ve 26 Aralık 2018 tarihli yazıyla duruma açıklık getirilmiştir.

Buna göre; nöbet görevinin bu görevi yerine getiren öğretmen ve idarecilerin temel insani ihtiyaçları dikkate alınarak, özellikle öğle arası yemek ve dinlenme ihtiyaçları gözönünde bulundurularak yapılması istenmiştir.

Ayrıca MEB, bu dinlenme hakkını yerine getiren nöbetçi öğretmen ve idarecilerin nöbet ücretlerinin tam olarak ödenmesini tüm taşra birimlerine bildirmiştir.

Kısaca Eğitim İş'in sorumlu, öğrenciyi, okulu ve öğretmeni esas alan sendikacılık anlayışı bir kez daha haklılığını ortaya koymuştur. Öğle arasında nöbet tutmayalım demedik, nöbetimizi tutalım ama temel insani ihtiyaçlarımız için 30 dakikadan az olmamak üzere bir süre istiyoruz dedik. Ve bu hakkımızı bugün aldık.

İşte O karar: http://www.egitimis.org.tr/files/hukuk/dilekce/5aacf181c8ca1.pdf

 

TÜRK EĞİTİM SEN

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan geçen günlerde Twitter hesabından yapmış olduğu açıklama ile MEB'de genel müdürler ile görüştüğünü ve yakın bir zamanda Öğle arası nöbet sorunu ile ilgili düzenlemeler yapılacağını ve sorunun çözüleceğini ifade etmişti. 

Bugün Bakan Yardımcısı Mustafa Safran imzası ile tüm illere gönderilen resmi yazıda, Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan'ın söylediği gibi öğle arası nöbet sorununun çözümü sağlanmış oldu.

 

EĞİTİM SEN

Eğitim Sen Başaknı Feray Aytekin Aydoğan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

MEB bugün itibariyle öğle arası nöbetleri ile ilgili genelge yayınladı.

Bugüne kadar bazı idareciler tarafından sürdürülen sürecin hukuksuzluğunu, suç işlediklerini defalarca dile getirdik. Bir mağduriyete neden olacak tüm uygulamaların takipçisi olmaya devam edeceğiz.

 

ANADOLU EĞİTİM SENDİKASI

AES'in Nöbet Eylemi Sonuç Verdi

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin nöbetleriyle ilgili çok önemli bir karar verdi. Anadolu Eğitim Sendikası AES’in başlattığı öğlen arası nöbet eylemi sonuç verdi ve MEB talebi kabul ederek, öğretmenlerin öğlen arası nöbetine düzenleme getirdi.

Anadolu Eğitim Sendikası olarak öğretmenlerin öğlen arası nöbetleriyle ilgili olarak eylem kararı almıştık. Öğle aralarında temel insani ihtiyaçları karşılamak için eylem kararı alınmıştı. MEB, sendikamızın talebini uygun gördü ve NÖBET GÖREVİ konulu yazıyı tüm illere gönderdi.

Anadolu Eğitim Sendikası AES olarak başlattığımız nöbet eylem kararımız sonuç verdi ve öğle aralarında temel insani ihtiyaçları karşılamak için gerekli aranın göz önünde bulundurulması için Bakan Yardımcısı imzalı yazı ilgili yerlere gönderildi.

AES’in nöbet eylemi kararı şu şekildeydi:

Sendikamız üyesi öğretmenlere verilen haftada birden fazla nöbet görevlerini 2018-2019 eğitini öğretim yılının sonuna kadar yerine getirmeyeceklerine,
Taşımalı eğitim kapsamında nöbetçi öğretmenlerimize ek olarak verilen yemek dağıtımı görevi, nöbet süresi dışındaki servis araçlarının ve servis şoförünün kontrolü, öğrencileri indirirken ve bindirirken başlarında bekleme gibi ek görevleri sendikamız üyesi öğretmenlerin 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar yerine getirmeyeceklerine,

Tam gün eğitim yapan eğitim kurumlarında nöbetçi öğretmenlerimizin öğle aralarında kişisel ihtiyaçlarım karşılamakta zorlandıklarından bu görevi 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar yerine getirmeyeceklerine,

Öğretmenlerimizin ders saatleri dışında isteğe bağlı olmayıp zorunlu olarak katılım sağlayacakları ve hiçbir ücret ödemeden hizmet içi eğitim, seminer ev ziyaretleri, projeler kurs vb. faaliyetler angarya kapsamındadır. Bu nedenle 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar sendikamız üyesi öğretmenlerin angarya faaliyetlerine katılmayacaklarına Oy birliği ile karar vermişlerdir.

guncelegitim.com / ÖZEL HABER

MEB'in illere gönderdiği yazı: