İl Milli Eğitim Müdürlükleri, özellikle ek ders ödemeleri gibi konularda yaşanan belirsizlikleri gidermek amacıyla MEB'den görüş yazısı talep ediyor.

Son olarak, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, MEB'den ek dersle ilgili görüş yazısı talebinde bulundu. İlgili yazı şu şekildedir:

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü
Sayı : E-28892082-869-78952332 22.06.2023
Konu : Ek Ders Ücreti

İZMİR VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)
İlgi : 21.06.2023 tarihli ve E-79177733-869-78779613 sayılı yazınız.

Ek Ders Ücreti İle İlgili Kararın İncelenmesi

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından istenen görüş yazısında, öğretmenlere ödenecek ek ders ücretinin belirlenmesi ve bu ücretin hangi koşullarda ödeneceği konularına açıklık getirilmiştir. İlgili karara göre:

1. Ek Ders Görevinin Fiilen Yapılması Şartı: Ek ders ücreti ödenmesi için ilgili görevin fiilen gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.
2. Haksız Ödemelerin İadesi: Yapılan inceleme sonucunda haksız ödemeler tespit edilirse, ilgililerden yasal faizi ile birlikte geri alınacaktır.
3. İzinli ve Raporlu Sürelerde Ödeme Yapılmaması: Ek ders ücretleri, izinli ve raporlu olduğu sürelerde ödenmeyecektir.

Ek Ders Ücreti ve İlgili Mevzuat

MEB'in belirlediği kurallara göre, ek ders ücretleriyle ilgili ödemeler, görevlendirme tarihine bağlı olarak yapılır. Örneğin, millî ve mahalli bayramların kutlamaları için görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, bu görevleri süresince ek ders ücretlerinden yararlanabilirler.

Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller, özellikle genel idari izinli olunan durumlar ve öğrencilerin sınıf veya okul bütünlüğünde izinli sayıldığı durumları içermektedir. Bu durumlar, eğitim ve öğretim faaliyetlerini yerine getiremeyen öğretmenlerin ek ders ücretlerini koruma altına almaktadır.

Yargı Kararları ve Öğretmenlerin Durumu

Bu bağlamda, öğretmenlerin öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün olmadığı vurgulanmaktadır. 

ogretmenlericin.com