Ancak, MEB’in 2020 ödül listesinde 8 bin 439 personelden sadece 2 bin 424 öğretmenin adı geçti.

Bunun üzerine sosyal medya üzerinden öğretmen gruplarından “Milli Eğitim Bakanlığı personeline Başarı, Üstün Başarı Belgesi ve ödül dağıtımında liyakat esas alındığını düşünüyor musunuz?” diye sorduk.

İki gün içinde bu ankete 6442 kişi katıldı. Ankete katılanlardan 6102 kişi “HAYIR”, 224 kişi “EVET”, 112 kişi de “KARARSIZIM” cevabını verdi.

Ne yazık ki katılımcıların %95’i ödül dağıtımında liyakatin esas alındığına inanmıyor.

Ödüllendirmede ortaya çıkan bu tablo bir yandan öğretmenin motivasyonunu bozarken bir yandan da MEB’e olan güvensizlik sorununu işaret ediyor. Bu güvensizliğin sebebi MEB olmasa da yıpranan, yıpratılan adres MEB gibi görünüyor.

Sonuç itibarı ile ödül teklifinde bulunanlar ve ödüle hak kazananları belirleyen değerlendirme komisyonları ortaya koydukları bu tablo ile liyakat konusunda öğretmenlerde MEB’e karşı güven kuşkusu yaratmıştır. Ayrıca, öğretmenler ankete yaptıkları yorumlarla, MEB’ in taşra teşkilatlarındaki ve okullarda yaşanan liyakat ve kayırma kaygılarını da dile getirerek seslerini duyurmaya çalışmışlardır.

İşte yorumlardan bazıları...

“Asla diye bir seçenek de koysaydınız.”

“Liyakat kelimesini hatırlayan kaldı mı?”

“Liyakat=şeref ve çalışkanlık. Ancak takdir hak edene değil malumlara gitmeye devam ediyor.”

“Hep de Milli Eğitim Müdürleri, şube müdürleri almış, ayıp ya. Millete etik anlat sen etiğe uygun davranma.”

“Müdür, müdür yardımcısı, ilçe MEB çalışanı olmak yeterli”

“Her zamanki gibi körler sağırlar muhabbeti hocam”

“Tabi ki hayır tek bir sendikanın tekelinde ödül dağıtıp, yine birbirlerini alkışlıyorlar. Körler sağırlar birbirini ağırlar.”

“Valiye teklifi kim götürüyor acaba komsu okulun müdürü mü”

” Kapasite, yetenek, yeterlilik, ehliyet ve liyakata göre ödül verildiğine hiç inanmadım ve inanmıyorum da!...

Gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerekse Bakanlığa bağlı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile diğer Kamu Kurum ve/veya Kuruluşlarındaki amirler kendi adamlarına ve kendine yalakalık yapanlara ödül vermektedirler!”

“Ben teşekkürden vazgeçtim biraz kibar saygılı olunsa o bile yeter. Liyakatsiz insanlardan liyakat beklemeyin.”

“Yazık gerçekten, emeği çabası çok net görüldüğü halde görmezden gelinen o kadar çok arkadaşımız var ki. Umarım hevesleri kırılmaz, ama eminim onlar zaten yaptıklarını, başardıklarını keyif aldıkları, sevdikleri için yapıyorlar ve aynı şekilde devam edecekler. Her ne kadar görmezden gelinmede yapılan, üretilen, başarılan şeylerin hazzını almak en keyiflisi öğretmenlerim.”

“Kurumlar şöyle dursun Liyakat kelimesi TDK’den bile kalktı”

“Ulufe olarak dağıtılır”

“2 yıl resim sergisi açtım sergide duvarlar her yer resim tuvalden ahşaba kadar Gülin’den ebruya kadar hatta şiirden tiyatro ya kadar atölye yaptım hem TV hem gazetelere cikcik sonuç başka okullardaki resim öğretmenleri hocam kaçıncı başarı belgen oldu dediklerinde bendeki cevap oda ne. Liyakat yok bu”

“MEB öncelikle hak yediği mahkemece onaylanmış haksızlıkları savunmaktan vazgeçsin. Tüm üst yöneticileri mülakatla sendika ve siyaset referansından seç, sonra onlar adaletli ödül dağıtsın, tilkiye tavuk kümesi emanet etmek tam da bu”

“Hayirrrrrrrrrr .Torpillllll varrr aymi semdikadan olmak ilk şarttttt”

“Sadece malum sen mudurlerihe var odul”

Keşke bu yorumlar hiç olmasaydı. Öğretmenlerimiz mutluluklarını dile getirebilselerdi. Emeğin, çalışmanın karşılığını alsalardı. Motivasyonları bozulmasaydı. Umutsuz, kaygı dolu cümleler kurmasalardı. Keşke öğretmenlerin güveni sarsılmasaydı. Keşke ehliyet ve liyakat çizgisi ödülde belirleyici olsaydı.

Temennimiz ehliyet ve liyakatin tartışma konusu olmadığı ödül listeleri olsun. Emeği fark edilen, hak ettiği değeri gören, yüzü gülen öğretmenler olsun temennimiz. Öğretmenlerin içindeki heyecan ve çalışma azmi söndürülmesin, öğretmenler küstürülmesin. Öğretmenler küstürülmesin ki yek vücut daha güzel bir gelecek için eğitim meşalesinin ışığıyla aydınlatsın vatan topraklarını.

Kadriye DEMİREL
TES Antalya 2 Nolu Şb. Bşk. Yrd.

İlgili Haber:

MEB ödülleri yine müdürlere gitti