Lisans eğitimi detaylı bir şekilde araştırılması gereken noktadır. Yetkinleşme ve belirli alanlar üzerinde profesyonelleşme açısından lisansüstü eğitimi olanakları büyük bir önem taşır. Belirli meslekler için gerekli olan beceriler kazandıran ve çalışma hayatına yönelten bir derece olarak da detaylandırılır.

 

Üniversite ve programlarına karar vereceğiniz zaman ilgili internet sitelerini inceleyebilir ve bilgi alabilirsiniz. Bazı bölümlerde kış döneminde yüksek lisansa başlama seçenekleri de olabilir. Bunların başvuruları da belirli aylarda ortaya çıkar.

 

Başvuru yaparken elinizde olması gereken en önemli iki parametre mezuniyet ortalaması ve ALES sınav sonuçlarıdır. Programın bağlı olduğu bölümlerdeki akademisyen ve araştırma görevlileri ile doğrudan görüşerek bilgi de alabilirsiniz. Böylelikle beklentilerinizi önceden ortaya çıkarmış olursunuz.

 

Oturduğunuz şehrin veya ülkenin dışında bir tercih yapmak istiyorsanız bu duruma göre gerekli kaynak planlaması ve yaşam biçiminizi yeniden gözden geçirmeniz gerekir. Örneğin, Amerika’da üniversite okumak gibi planlarınız olabilir. Bu konuları detaylı şekilde düşünerek önceden planlarınızı hazırlamalısınız.

 

Farklı Alanlarda mı Yüksek Lisans Tercih Etmeli?

 

Bölüm ve gelecekte yapacağınız işe göre sorunun cevabı değişkenlik gösterebilir. Fakat kendi alanınızda yapacağınız yüksek lisans, kendi alanınıza daha hakim olabilmenizi sağlar. Farklı alanlardaki yüksek lisans ise vizyonunuzu genişleterek olaylara farklı açılardan bakabilmenize destek verir.

 

Açılım getirmesi veya bir kariyer geçişi tanınıyorsa bu duruma zemin hazırlaması açısından yüksek lisansın farklı alanlarda yapılması gerekebilir. Fakat lisanstaki programın dışında bir yüksek lisansa kabul edildiğiniz zaman ‘’uyum dersleri’’ adı altında verilen eğitimleri almanız gerekebilir.

 

Yüksek Lisans Bitince Hangi Unvan Alınır?

 

Mühendisler ve Temel Bilimler lisans diploması aldığınız zaman BSc (Baclehor of Science) görülür. Kendi alanınızda tamamlarsanız MSc (Master of Science) olursunuz. Doktora yapıldığı zaman ise PhD (Philosophy of Doctorace) unvanı alınır. Sosyal ve İktisadi ve İdari Bilimler lisansı olanlar B.A. almış sayılır. Yüksek lisansı aynı alanda yapanlar ise Master of Arts unvanı alırlar. Öğretmenlik ve Temel Bilimler lisansına sahip olduğunuz zaman M.E.d. uvanı sizlere verilir.