Liselere Giriş Sınavı (LGS) 6 Haziran’da yapılacak. Öğrencilerin önünde 1,5 ay gibi kısa bir süre kaldı.

Bu nedenle ilk ve ortaöğretimde tüm kademelerde uzaktan eğitime geçilirken LGS’ye hazırlanan 8. sınıflar ile üniversite sınavlarına hazırlanan 12. sınıflar için yüz yüze eğitim, hafta sonları kursları da dahil olmak üzere devam ediyor. Kalan süre öğrencilerin eksiklerini tamamlayıp sınava hazırlanabilmeleri için çok önemli.

MEB, öğrencilerin sınav başvurularını otomatik olarak yaptı ancak sınava girmek zorunlu değil. Buna karşılık önceki yıllarda öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı LGS’ye katıldı. Bu yıl 8. sınıfta yaklaşık 1.4 milyon öğrenci var; 1.2 milyon civarında öğrencinin LGS’ye girmesi bekleniyor. Sınavla öğrenci alan devlet okullarının kontenjanı ise 174 bin 160. Bu durumda öğrencilerin yüzde 13-14’ü bu okullardan birine girebilecek. Ancak yabancı kolejler başta olmak üzere pek çok özel okul da LGS ile alacağından öğrenciler için sınav çok önemli.

Her hafta 2 deneme

Peki, kalan süreyi öğrenciler nasıl değerlendirmeli, yeterince hazırlanamadım diyenlerin hâlâ şansı var mı?

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt’un bu konudaki önerileri şöyle: “Öğrencilerin mayısa kadar konuları eksiksiz bir biçimde tamamlamaları, sonrasında bol bol deneme sınavı çözmeleri gerekiyor. Her hafta en az iki deneme sınavı çözmelerini öneriyorum. Özellikle son 3 yıldaki LGS soruları ve MEB’in her ay yayınladığı örnek soruları deneyimlemek önemli. Deneme sınavlarından sonra öğrenci mutlaka çözemediği ya da yanlış yaptığı soruları tespit edip bu soruların çözümünü öğrenmeli. Hangi konudan soru çözemiyorsa o konuları tekrar etmeli. Sayısal derslerde konu içeriklerindeki tanımlar, özellikler, formüller de gözden geçirilmeli ki geçmişe yönelik bilgiler akılda canlı olarak kalsın.

Sınava iyi hazırlanamayan öğrencilerin son 1,5 aylık süreçte atacakları her adım önemli. Öncelikle öğrenci kendini iyi tanımalı ve eksiklerinin farkına vararak çalışmalarını yönlendirmeli. Tüm konuları taramalı, eksik olduğu kısımları belirlemeli ve tekrar yapmalı, soru çözmeli. Sınavların bilgiyi kullanmanın yanında yorumlama, analiz etme, neden-sonuç ilişkisi kurma gibi yetenekleri ölçeceğini de öngörerek pratik yapmalarını ve kitap okumalarını tavsiye ediyorum. Zamanı doğru kullanan, stres kontrolünü sağlayabilen, okuma becerisi gelişmiş, dikkat seviyesi yüksek, soruya bütünsel bakabilen öğrenci başarılı olur. LGS bir sıralama sınavıdır. Soruların zor ya da kolay olmasının önemi yoktur. Öğrencinin hedeflediği puana ulaşması için öğrendiği kazanımları ve becerileri cevaplara yansıtması önemlidir.”

Toplam kontenjan 174 bin 160

Sınavla öğrenci alacak 2 bin 60 okul var ve bu yıl toplam kontenjan sayısı 174 bin 160. Anadolu liselerine 56 bin 396, fen liselerine 36 bin 980, sosyal bilimlere 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 930 kontenjan ayrıldı.

Dil Bilgisi yok

LGS’de geçen yıl olduğu gibi sınav uygulaması iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Birinci oturumda Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru; ikinci oturumda da Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru yer alacak.

Geçen yıl martta çıkan pandemi nedeniyle öğrenciler sadece birinci dönem konu ve kazanımlarından sorumluydu. Bu yıl tüm müfredattan sorumlular. Ayrıca bu yıl dil bilgisi konuları sınavda yer almayacak. Uzun paragraflı sorular da olmayacak.

Tüm müfredattan sorumlular

Uğur Okulları bölüm başkanlarının paylaştığı bilgilere göre bu yıl öğrenciler tüm müfredattan sorumlu.

Derslere göre öne çıkan konular ise şöyle:

- Türkçe Bölüm Başkanı Handan Büke: Örnek sorulara bakıldığında MEB’in belirlemiş olduğu kazanımlar doğrultusunda sorular olduğunu görüyoruz. Öğrencilerin beklentisinin aksine bir durum yaşanmadı. Mart ve nisan ayı örnek sorularında, “sözcükte anlam, cümlede anlam, parçada anlam, deyim- atasözü- özdeyiş, yazı türleri, anlatım yöntemleri ve yazım, noktalama” konuları dikkat çekiyor.

-Matematik Bölüm Başkanı Zühal Namlısoy: MEB, Matematik konularında kısıtlamaya gitmedi.  Soru çıkması muhtemel konuların ayrımı matematik dersi için mümkün görünmüyor. Her konudan soru sorulacaktır. Geçen yıl sorulmayan ikinci dönem konularından özellikle bu yıl soru sorulmasını bekliyoruz.

- Fen Bilimleri Bölüm Başkanı Filiz Polat: Öğrenciler 8. sınıf MEB konu ve kazanımlarının tamamından sorumlu. Sorular çözülürken önemli kısımların altı mutlaka çizilmeli. Örneğin eşit, artar, azalır, değişmez gibi soru kökündeki kelimeler sorunun doğru anlaşılması ve çözümünde çok önemli. Özellikle görsel sorularda şekillere dikkat edilmeli.

- İngilizce Bölüm Başkanı Serra Erdem: Okuduğunu anlama ve diyalog soruları öne çıkıyor. MEB’in yayınladığı örnek sorularda, soru köklerinde yapı eki olarak NOT (olumsuzluk eki) çokça kullanıldığını görüyoruz. Karşılıklı konuşma, diyalog sorularına yer verilirken üniteler arası sarmal soru yapılarına rastlamadık. Ayrıca sınavda tablo, grafik okuma sorularına da sıkça yer verilmekte. Ünitelerde verilen sözcük bilgisi üzerinde durulup sözcüklerin geçtiği paragraf ve/veya diyalog çalışmaları yapılmalı ve grafik, tablo okuma çalışmalarına da önem verilirse sınavda başarı kaçınılmazdır.

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı Muhammed Yasin Bekir: Soruların genelde okuma, anlama ve analiz yapma becerisini ölçmeye yönelik hazırlandığını düşündüğümüzde, öğrencilerin sınav öncesinde okuma çalışmaları yapmaları oldukça önemli gözüküyor. Ayrıca bu yıla kadar LGS’de din kültürü ve ahlak bilgisi branşı için görsel kullanılan sorular görmemiştik. Ancak MEB yayınladığı örnek sorularda görsel kullanılan sorulara yer verdi. Diğer derslerden alışkın oldukları görsel okuma becerisi gerektiren sorulara din kültürü ve ahlak bilgisi için de hazırlıklı olmaları öğrencilerin faydasına olacaktır.

- Sosyal Bilgiler Bölüm Başkanı Burcu Aksoy Sertkahya: T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde,  ağırlıklı olarak ilk dönem konularından olmak üzere tüm ünitelerden soru gelmesini bekliyoruz.

Aysel BOZAN YILMAZ / milliyet