Bu süreçte tercih yapmak için acele edilmemeli mutlaka okul rehberlik ve psikolojik danışmanlık servislerinden destek alınmalıdır.

Yazımızda genel hatları ile tercihlerde dikkat edilecek konulara değinilerek bir rehberlik yapılmaya çalışılacaktır.

* LGS sonucuna (merkezi yerleştirme) bağlı olarak en fazla 10 okul yazılabilecek. 10 okul tercihinin tamamı aynı türden okullar olabilir. Farklı türden okullar da olabilir. Yani bir öğrenci sadece fen liselerinden ya da sadece Anadolu liselerinden yazabilir. İsterse de 2 tane fen lisesi 4 tane Anadolu lisesi 2 tane de meslek lisesinin sınavla alınan bölümlerini yazabilir.

* Merkezi yerleştirme yapabilmek için önce yerel yerleştirmede en az 1 tane okul tercihinde bulunması gerekmektedir. Aksi taktirde merkezi yerleştirme sistemi açılmayacaktır.

* Sınavın zorluk derecesi her sene farklılık gösterebileceği ve buna bağlı olarak her sene puanlar arasında ciddi bir farklılık olacağı için, tercihler sınavdan alınan puana göre değil, Türkiye geneli yüzdelik dilime göre yapılır.

* Yerel yerleştirmede en fazla 3 Anadolu Lisesi ve en fazla 2 meslek lisesi yazılabilir. Meslek lisesi yazma zorunluluğu yoktur.

* Ben tek bir okul tercihi yapmak istiyorum, derseniz bunu yapabilirsiniz ancak sistem sizi o okula yerleştirmek zorunda değil. Puanınız yetmezse açıkta kalırsınız.

* Sınav sonucuna göre tercih yaparken, liselerin bir önceki yıl hangi yüzdelik dilimle kapattığı yerleşebilme ihtimali bakımından fikir verir. Ancak tercih sıralamanızı (rakamsal olarak) küçükten büyüğe doğru yapmaktansa okumak istediğiniz liseyi öncelikli yazmanız daha uygun olur.

* Meslek Lisesi tercihi yapacak olanlar da istemeleri halinde meslek lisesinin sınav puanıyla alınan bölümlerini yazabilirler. Burada doğrudan okumak istenen yazılmaktadır. Diploma puanıyla meslek lisesi tercihinde bulunulduğunda bölüme değil okula girmeye hak kazanılmış olmaktadır.  

* MEB her yıl istedikleri okulları az bir farkla kaçırmış öğrencilere 2. ve 3. tercihleri açarak yeni fırsatlar tanımaktadır. İlk yerleştirmede bir okula yerleşen öğrenciler de bu fırsattan yararlanabilirler. Bu durum öğrencilerin herhangi bir kayıp yaşayacakları anlamına kesinlikle gelmez

İyi okul, öğrencinin mutlu olacağı, severek gideceği, öğrenciye sosyal ve akademik olarak değer karacak okuldur. Bazen eve en yakın okuldur, bazen uzak ama yol gitmeye değer okuldur.

Sedat KARAKUŞ kimdir?
1999 yılında 9 Eylül Üniversitesi rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümünden mezun oldu.  Aynı sene Milli Eğitim Bakanlığında rehber öğretmen olarak göreve başladı ve halen görevini sürdürmektedir.

Guncelegitim.com