Kamu ihaleleri 4734 sayılı kanuna tabi olan ve devlet organları tarafından düzenlenen bir satın alma usulüdür. Bu satın alma usulü ile hizmet, edim ya da ihtiyaç duyulan ürünler hem kalite olarak hem de fiyat olarak en uygun teklifler arasından seçilir. Kamu ihale danışmanı da bu ihale sürecinde görev yaparlar. Temel olarak görev alanları ihalelerin düzenlenmesi şeklinin denetimi olarak tanımlanan bu kişiler Kamu İhale Kurumunda görev yaparlar. Kişisel olarak ya da bağımsız danışmanlık hizmeti adı altında kamu ihale uzmanlığı görevi yürütülemez.

Bir nevi devlet memurluğu statüsünde olan bu görevliler belli şartları taşıyarak bu göreve atanırlar. İlk olarak üniversitelerin hukuk fakültelerinden ya da kamu hukuku bölümünden mezun olma şartı bulunur. Bu şartı taşıyan kişiler girecekleri KPSS sınavından ilgili alanda en az 80 puan barajını aştıkları takdirde Kamu İhale Kurumunun düzenleyeceği kendi sınava girmeye hak kazanırlar.  Kamu İhale Kurumu tarafından yapılan sınav iki aşamalı olduğu için ilk olarak düzenlenen yazılı sınavda belli bir başarı sırasını elde etmek gerekir. Bu başarı sırasını elde eden adaylar, daha sonra Kamu İhale Kurumu tarafından yapılacak sözlü mülakata alınır. Bu mülakatta başarılı olan adaylar Kamu İhale Kurumundan ihale uzman yardımcısı olarak göreve başlarlar. Daha sonra belirli şartları taşıyan ve kıdeme sahip olanlar ihale uzmanı olarak görev alırlar. Kamu İhale Kurumunda ihale uzmanı olmak için bu şartların haricinde ayrıca kurumun belirlediği bazı özel şartlarında adaylar tarafından taşınması gerekir. Bu şartlar açılacak ilanlarda ayrıca belirtilir.

Kamu ihale Kanunu çok geniş ve dinamik bir alan olduğu için titiz bir çalışma ve devamlı değişen mevzuat takibi gerektirir. Bu alanda tecrübe kazanmak ve başarılı olmak diğer alanlara nazaran daha zordur. Devamlı bilgilerin güncel tutulması gerektiği için belli konularda tecrübeler değişkenlik gösterir ve yeterli gelmez.