Aşağıda sıralanan ve Japon okullarında sıradan olan uygulamalar, muhtemelen başka ülkelerdeki okullarda kabul görmeyecektir.

1. Kıyafet zorunluluğu
Japon devlet okullarındaki öğrencilerin neredeyse tamamı okul üniforması giyiyor. Geleneksel üniformaları ise, erkek öğrenciler için yüksek yakalı, siyah, askeri tarzda takımlar ve kız öğrenciler için kurdeleli denizci bluzları ve pileli etekler (kızlar için pantolon seçeneği bulunmuyor). Japon animelerinde de görülen bu stil, ortaokul öğrencileri için standartken lisede üniformaların yerini ekose etekler ve bağcıklı pantolonlar alıyor. Kılık kıyafet, ayakkabılar ve sırt çantaları için kurallar olmasının yanı sıra pek çok Japon ortaokulunda makyaj, oje, saç tarzı ve hatta kaşların alınmasına dair sert kısıtlamalar bulunuyor.

2. Okullarda hademe yok
Hiçbir Japon okulunda bir hademeye rastlamazsınız. Bunun yerine gayretli öğrenciler ve öğretmenler kollarını sıvayarak, her gün yerleri siliyor, tahta silgilerini temizliyor, hatta tuvaletleri ovuyorlar. Bunun sonucu olarak çocuklar sıralarının altına sakız yapıştırmaz ya da sıralarına yazı yazmazlar, çünkü bunları kendilerinin temizleyeceğini bilirler.

3. Yedek öğretmen yok
Otuz öğrenciyi kendi başlarına bırakmak tam bir kâbus olabilir ama Japonya’da bir öğretmen hastaysa yapılan tam da budur. Japonya’daki ortaokullarda çok ender olarak yedek öğretmen kullanılır, öğrencilerin sessizce derslerine çalışmaya devam edeceklerine inanılır.

4. Sasumata
Japonya gibi güvenli bir ülkede bile okulların, saldırganlara karşı hazırlıklı olması gerekir. Bir ucunda yay biçiminde bir eklenti bulunan uzun bir alüminyum sopa olan Sasumata, çok eski bir samuray silahından uyarlanmıştır ve bugün Japonya’daki tüm okullarda duvarda asılıdır.

5. Öğretmenlere yapılan “Kanço” şakaları
Anaokulu ve ilkokul öğrencileri, öğretmenlerine el şakası yapmaya bayılır. Japonya’ya çalışmaya gelen yabancı öğretmenler bu konuda mutlaka uyarılırlar.

6. Yemekler
Japon ilkokulları ve ortaokullarında her gün sıcak yemek yenir. Öğrenciler ve öğretmenler kantine gitmez, yemeklerini sınıfta yerler. Herkes, yemek sorumlusu kadınların hazırladığı ve öğrencilerin nöbetleşe dağıttığı ve pirinç pilavı, balık ve çorbadan oluşan yemeği yer. Japon kültüründe israf, kabul edilemez bir davranış olduğu için yemeklerin hepsi biter, tabaklar tertemiz olur.

7. Selamlaşma
Japon kültürünün önemli bir parçası olan selamlaşma okullarda da ihmal edilmez. Her dersin başında ve sonunda öğrenciler ayağa kalkıp öğretmeni selamlar, sonra karşılıklı olarak eğilip birbirlerini selamlarlar.

8. Cumartesi okulu
1992’ye kadar okullarda bir günlük hafta sonu tatili yapılıyordu. Ancak daha sonra hükümet, halkın genel baskısıyla daha rahat bir eğitim sistemine geçişin bir parçası olarak bu uygulamayı kaldırdı. Yine de pek çok okul yönetimi buna uymayarak cumartesi günleri ders yapmaya devam ediyor. Tokyo’da ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin neredeyse yarısı cumartesi sabahları çizgi film izlemek yerine matematik soruları çözüyor.

9 . Yaz tatili
Japon öğrencilerin beş haftalık bir yaz tatilleri oluyor. Ama buna yaz tatili demek pek doğru olmayabilir zira bu tatil tam olarak öğretim yılının yarısına denk geliyor. Ayrıca bu sırada okullar kapalı olmasına rağmen öğrenciler ve öğretmenler her gün çeşitli kulüp etkinlikleri için okula gelmeye devam ediyorlar. İlkokul öğrencilerinin bile çok yüklü tatil ödevleri oluyor. (Egitimpedia)