http://www.egitimhane.com/images/hb_33a0981806c1c497d0ced4ac431891da.jpg

10 yaşına kadar sınav yok

Japon okullarında, öğrenciler 4. sınıfa yani 10 yaşına ulaşıncaya kadar sınava maruz kalmıyorlar. Sadece küçük testler yapılıyor. Okulun ilk 3 yılındaki amacı; çocuğun bilgisini ya da öğrenimini yargılamak değil, iyi davranışlar kurmak ve karakterlerini geliştirmek olduğuna inanılıyor. Çocuklara diğer insanlara saygı duymaları ve hayvanlara ve doğaya karşı nazik olmaları öğretiliyor. Ayrıca; cömert, şefkatli ve empatik olmayı öğreniyorlar.

Eğitim dönemi Nisan'da başlıyor

Dünyadaki çoğu okul ve üniversite, akademik yıllarına Eylül veya Ekim aylarında başlarken, Japonya'da, akademik ve iş takviminin başlangıcını belirten ay; Nisan. Okulun ilk günü, en güzel doğa olaylarından biri olan kiraz çiçeği zamanına denk geliyor. Japon öğrenciler yaz aylarında 6 haftalık tatile çıkıyorlar. Ayrıca kış ve ilkbaharda iki hafta tatil var.

Öğrenciler temizlik yapıyor

Japon okullarında, öğrenciler sınıfları, kafeteryaları ve hatta  tuvaletleri temizliyorlar. Temizlerken, öğrenciler küçük gruplara ayrılır ve yıl boyunca dönen görevler atanıyor. Japon eğitim sistemi, öğrencilerin bir takım halinde çalışıp birbirlerine yardım etmelerini gerektiğine inanmakta.

Öğle yemeği standart bir menüde sunuluyor ve sınıfta yeniyor

Japon eğitim sistemi , öğrencilerin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için ellerinden gelenin en iyisini yapıyor . Devlet ilkokul ve ortaokullarında, öğrenciler için öğle yemeği sadece kalifiye şefler tarafından değil, aynı zamanda sağlık profesyonelleri tarafından geliştirilen standartlaştırılmış bir menüye göre pişiriliyor.

Okul sonrası atölyeler Japonya'da çok popüler

İyi bir ortaokul ve liseye girmek için çoğu Japon öğrenci okul sonrası özel atölye çalışmalarına katılır. Bu okullardaki dersler akşamları yapılır. Akşamları ders dışı derslerden dönen küçük çocukların gruplarını Japonya'da görmek yaygındır. Japon öğrenciler 8 saatlik bir okul gününe sahipler, ancak bunun dışında tatiller ve hafta sonları bile eğitim görüyorlar. 

Geleneksel derslerden ayrı olarak, Japon öğrenciler Japon hat ve şiirlerini de öğreniyorlar

Japon kaligrafi ya da Shodo sanatı, bir bambu fırçasını mürekkebe batırarak  pirinç kağıdına hiyeroglif yazmak için kullanılıyor. Japonlar için Shodo geleneksel resim kadar popüler bir sanat. Haiku ise derin duyguları okuyuculara aktarmak için basit ifadeler kullanan bir şiir biçimi. Her iki sınıf da çocuklara kendi kültürlerine ve asırlık geleneklerine saygı göstermelerini öğretiyor.

Hemen hemen tüm öğrenciler okul üniforması giymek zorunda

Hemen hemen bütün ortaokullar, öğrencilerin okul üniformaları giymelerini zorunlu tutuyor. Bazı okulların kendi kıyafetleri olsa da, geleneksel Japon okul forması, erkekler için askeri bir üslup ve kızlar için denizci kıyafeti içeriyor. Üniforma politikası, öğrenciler arasındaki sosyal engelleri kaldırmaya ve onları çalışan bir ruh haline getirmeye yönelik. Ayrıca, okul üniforması giymek çocuklar arasında bir topluluk duygusunu teşvik etmeye yardımcı oluyor.

Tek bir sınav öğrencilerin geleceğine karar veriyor

Lisenin sonunda, Japon öğrenciler geleceğine karar veren çok önemli bir sınav yapmak zorundalar. Bir öğrenci gitmek istediği bir üniversiteyi seçebilir ve bu üniversitenin belirli bir puan gereksinimi var. Bir öğrenci o puana ulaşmazsa muhtemelen üniversiteye gitmez.

Milliyet