İzmir’de meydana gelen deprem sonrası okullar bir hafta tatil edilirken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri de, deprem sonrası binalarda hasar tespit çalışmaları başladı.

Dokuz Eylül Gazetesi'nden Didar Demirci'nin haberine göre, Konuya ilişkin süreci takip ettiğini dile getiren Eğitim İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Adem Yıldırım, “Pazartesi günü İl Milli Eğitim Müdür yardımcılarıyla görüştüğümüzde ilimizdeki okulların hasar durumunu sordum. Kendileri, geçtiğimiz Cumartesi-Pazar MEB’nin İzmir’de olduğunu, yoğun çalışmalar yürüttüklerini, toplantılar yaptıklarını söyledi. Öte yandan resmi bir yazıyla gelmese de yine telefonla yaptığımız görüşme sonucunda 130 okulumuzun hafif hasarlı olduğu bilgisini benimle paylaştılar ve son birkaç yılda depreme dayanıklı olmayan 50’ye yakın okulun yıkılıp boşaltıldığını ve yerine yenilerinin yapılmaya başladığını ve bunun depremde can kaybını ciddi oranda engellediğini söylediler” diye konuştu.
Yüzeysel bakarak olmaz

Okullarda incelemeler yaptıklarını dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu: “Bir binanın yapı stokunun depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için iki yöntem kullanılıyor. Biri, karat örneği; kolonlardan beton örneği alınır. Laboratuvarlara götürülür, İkincisi, sismik dinleme yapılır. Kirişlerde ve kolonlarda özel bir cihazla dinlenir ve bir sorun olup olmadığını anlaşılır. Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan okulları gezen görevlilerin çatlak gördükleri yerde sıvayı çekiçle kaldırdıkları ve sadece bakarak, binanın hasarlı olup olmadığını, yüzeysel bir incele yaptıkları iddia ediliyor.”

Yıldırım, bu kadar büyük bir depremde hasarın olmasının normal karşılandığını ancak yapılan hasar tespit çalışmalarının bilimsel veriler ışığında gerçekleşmesi gerektiğini dile getirerek, “İnceleme yapılan binaların hepsi bu söylediğimiz iki örnekten birinin devreye sokularak incelenmesi gerekiyor” dedi.
Güvenlik endişemiz var

İncelemesi yapılan okulların detaylı bir şekilde durumunun kamuoyuyla paylaşılması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz bu hafta ara sınıflarda 5’lerle 9’lar da yüz yüze eğitime geçeceklerdi. İzmir’de deprem nedeniyle bu bir hafta daha geride kaldı. Pazartesi günü eğitim öğretime başlamalı mıyız? Evet başlamalıyız. Çocukların bu kadar süre eğitim öğretimden uzak kalmasını doğru bulmuyoruz ama hasarlı binalar endişemizi arttırıyor. Çünkü, depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz.”

Öte yandan pandemi dolayısıyla seyreltilmiş bir eğitim olduğunu hatırlatan Yıldırım, “Gerekirse yeni deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş kamu binalarında eğitime devam etmeleri ve bu süreçte bütün okullarımızın incelenmesi ve kamuoyuyla raporlanıp paylaşılması sağlanabilir. Bizim derdimiz kimseyi karalamak kötülemek değil. Sadece bunun bilimsel veriler ışığında yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Dokuz Eylül Gazetesi