Son zamanlarda çıkan söylentilere göre önümüzdeki dönemde ilkokullarda resim, beden eğitimi ve müzik derslerine branş öğretmenleri girecek diye haberler çıktı

Ders adları, süreleri değişecek diye bir haber çıktı peşinden bu söylentiyi duyduk.
 

Yıllarca çocukların küçükten itibaren uzmanlarca değerlendirilmesini, sanat ve spora yönlendirilmesini savundum. İlla meslek olarak değil, bu alanlar çocukların beyinsel gelişimi için çok önemli bir yer tutar. Toplumsal olarak da duygularını sanatla ifade eden, enerjisini doğru aktaran, sporla sağlıklı olan nesillerin yetişmesine vesile olur.
 

İşin hem yeteneğine hem de eğitimine sahip gözlerin çocuklarla bir kere değil, daha uzun bir arada olması gerektiğine inanıyorum. On dakikalık taramalarla yapılabilecek kadar basit bir şey değil yetenek avcılığı.
 

Üstelik sadece yetenek avlamak değil, çocukları küçükten itibaren doğru yönlendirip yetiştirme meselemiz de var. Kabul edelim ki hepimiz bir müzik aleti çalmıyor, nota okuyamıyoruz. Çocuk oyunları dışında bedensel antrenörlüğe hakim değiliz. Güzel resim çizsek bile bir resim öğretmeninin alan bilgisine sahip değiliz.
 

Yine öğretmen bakış açısıyla, sınıf öğretmeni olarak herşeyde uzmanlaşmaya çalışmak gerçekten yorucu. İşini hakkıyla yapmaya çalışan sınıf öğretmenlerinin ne kadar yıprandığını biliyoruz.
 

Öğrenci açısından ise farklı öğretmenlerle çalışmak, yetenekle ilgili bu derslerde doğru basamaklarla ilerlemek onları çok daha etkin geliştirecektir diye düşünüyorum.
 

Üstelik ileride eğer her öğrenci için "yıllık yetenek ve gelişim dosyası" oluşturulacaksa farklı branşlardan oluşan kurul, tek bir öğretmen kararından daha objektif olacaktır. (Tabii burada alınan kararların veli inisiyatifine bırakılmaması da ön koşul olmalı.) Hatta 21. yy becerilerine sahip çocuklar için bilişim ve teknoloji dersinin de öğretmeninin de olmasını isterim.
 

Özel okullarda da bu sistem zaten hali hazırda yıllardır uygulanıyor. Onlar bize olumlu/olumsuz yanlarından bahsedebilirler. Daha da bilgilenmiş oluruz. Ayrıca yıllardır atanamayan bu öğretmenlerimizin atanmasını da gönülden dilerim. Branş öğretmenleri bu yaş grubuna hitap etmeyebilir deniyor alışmalarının çok zor olmayacağını düşünüyorum.Önce bu çocuklarla birlikte olmak sonra da müfredat onları yönlendirecektir. Ben yapabileceklerine güveniyorum.

Pelin Öğretmen
(ogretmensitemiz.com)