Şimdi bunun nedenini açıklayalım.
 
1. Öncelikle İl MEM'ler tarafından yayınlanan boş kadrolara tayin isteyen öğretmenlerin puan üstünlüğüne göre ataması yapılacaktır. Bu yüzden bulundukları okul dolu olsa da boş olan okullara tayinleri çıkacağı için kadrolarının olduğu okullar açılmaktadır.
 
2. Diğer bir deyişle Tüm branşlarda kadro her ne kadar dolu olsa da burada bulunan öğretmenlerin boş olan okullara atama isteme ve atamalarının olma ihtimaline karşı bulundukları okullar açılmaktadır.. 
 
3. Bu okuldaki öğretmenler tayin istemezse bu kadroya il içi atama yapılmayacaktır. Eğer tayin isteyip atama olursa yerine tayin isteyenlerden atama yapılacaktır.
 
4. Şartları taşımayıp da okulların açık gözükmesi atama istenebileceği anlamına gelmemektedir. Zorunlu hizmetini yapanlar içinde aynı şeyler geçerlidir.
 
5. İl içi isteğe bağlı yer değişikliği işlemlerinde öğretmenler, branşlarında normu bulunan (ihtiyaç olsun olmasın) tüm kurumları tercih edebilmektedirler. Ancak sıramatik çalıştırılınca kurumlardaki ihtiyaç durumuna göre atamalar zincirleme olarak gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle yayınlanan boş kadrolar, öğretmenlere tercih yaparken yol göstermesi amacıyla yayınlanmaktadır.