Çanakkale Lapseki’de okul müdürü olarak görev yapmakta olan bir öğretmen, herkese açık olmayan sosyal medya hesabında, özel hayatında içki içerken bir fotoğrafını paylaştığı için görevinden uzaklaştırıldı.

Eğitim İş'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyle;

"Belirtmek isteriz ki üyemizin yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları görevi ile hiçbir ilgisi olmayan özel yaşamına yöneliktir.

Zira Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Valiliğe gönderdiği yazıda da, “ özel hayatındaki bazı hallerini içeren sosyal medya paylaşımları” ifadelerini kullanmıştır.

Özetle bu uygulamadan çıkan sonuç şu dur ki; Kamu görevlisine özel hayatında içki içme yasaklanmıştır.

Bu karar en hafif ifadesiyle vahimdir, ayrımcılık niteliğinde suçtur ve özel hayata açık bir müdahaledir. Anayasamızda güvence altına alınmış olan özel yaşamın gizliliği, kamu görevlileri için de geçerli olup, idare hizmet dışında kamu görevlisinin yaşam tarzına müdahale edilemez.

Dahası Anayasa’nın 2. Maddesinde ifade edildiği üzere demokratik, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde özel yaşamda içki içmek diye bir suç türü yoktur.

Kamu görevlisine belli bir siyasi görüşe yönelik yaşam tarzı dayatması, Türk Ceza Kanunu kapsamında ayrımcılık suçunu oluşturmaktadır. Bu uygulamaya imza atan tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacak, tüm örgütlü gücümüzle bu dayatmaya eylemlilik sürecimizle karşı koyacağız."

Eğitim-İş MYK