Eylül ayından beri sürekli Bakanlığa önerdiğim EBA TV yayınlarının haftalık ders çizelgesine dahil edilmesi nihayet bu yazıda yer aldı. Bu yazı ile her ne kadar önemli bir düzeltme yapılsa da yeni yazıda da bazı sorunlar var.

Yüzyüze eğitimde sınıfların ikiye bölünmesi nedeniyle Bakanlık öğretmen ve öğrenciler açısından ders saatlerini bir türlü ayarlayamıyor. Oysa olaya en baştan teklif ettiğim şekilde bakılsa bu sorunlar yaşanmayacaktı.

Şöyle ki:

Bir sınıfta,  EBA TV yayını + Yüzyüze Eğitim + Canlı ders toplamı her öğrenci için normal haftalık ders çizelgesiyle eşit olmalıydı. Ders çizelgesine dikkat edilerek buna göre hangi dersin nerede kaç saat işleneceği belirlenmeliydi.  Başta bunu yapmayıp sonradan düzenlemeye çalışınca hem öğretmen hem de öğrenci açısından sistemi oturtamıyorlar.

Geçen haftaki yazıyla sınıf öğretmenlerinin ders yükü 37-42 saate kadar çıkmışken bu haftaki düzenleme yazısıyla 32-34 saat arasına indi. Yani sorun devam ediyor. Aşağıda çizelgelerde durumu izah ettim. İncelediğinizde bazı derslerin birer saat fazla olduğu bu nedenle haftalık ders çizelgesinin uygulanamadığı görülüyor.

ÖNERİLER

Hem öğrencilerin haftalık ders saatlerinin yasal çizelgeye uygun olması hem de öğretmenin ders yükünün mevzuatta belirlenen sınırı aşmaması için şunlar yapılabilir:

1. Serbest etkinlik dersi zaten zorunlu ders kapsamında değildir. Bu ders işlenmeyebilir. Bu durumda bazı sınıflarda hem öğrenci hem de öğretmen açısından ders yükü sorunu çözülecektir.

2. Serbest etkinlik dersi çıkarıldığı halde sorun devam eden sınıflar var. Bu sınıflarda haftalık ders çizelgesine göre fazla işlenen ders saatleri  yerine çizelgeden başka dersler konulmalıdır. (Fazla dersler tabloda gösterilmiştir) Örneğin 2. sınıfta  Matematik ve Hayat Bilgisi derslerinin birer saati yüzyüze eğitim veya EBA Tv eğitiminden çıkarılıp yerine Görsel sanatlar ve müzik dersi konulursa yabancı dil dersine sınıf öğretmeni girse bile haftalık ders saati 30 olur.  3. sınıfta de bu şekilde fazla olan 1 ders Türkçe yerine Görsel sanatlar veya Müzik; 4. sınıfta 1 ders fazla olan Fen Bilimleri yerine çizelgeden Trafik Güvenliği, İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi, Görsel sanatlar veya Müzik derslerinden biri konulursa ders saati 30 olur.

3. Yabancı dil ile  Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine sınıf öğretmenlerinin girmesi durumunda öğretmenin ders yükü yine 30 saati aşacağından bu durumda  uzaktan eğitimde verimli olmayan Beden Eğitimi ve Oyun derslerinden feragat edilebilir. Bu mümkün olmazsa öğretmene 30 saat üstünde ders görevi verilmesi ve ek ders ödenmesi yönünde yasal düzenleme yapılabilir.

Önerimin değerlendirilmesini arzu ediyor, eğitim camiamıza ve çocuklarımıza başarılar diliyorum.
                                                             

 Doğan CEYLAN