Hem akademik başarı hem de teknik işgücüyle Meslek Liseliler gümbür gümbür geliyorlar. Yıllarca ikinci planda kalan Mesleki ve Teknik Eğitimimiz artık çok daha güçlü…

2023 Eğitim Vizyon Belgesiyle birlikte Meslek Liselerinin üretim hacminin artırılması ve nitelikli işgücü sağlamalarıyla ilgili çalışmalar başlamıştı. Vizyon belgesinin açıklanmasından bu yana en büyük eksikliklerden biri olan sektör-okul ilişkisi güçlendirilmiş ve birçok sorun ortadan kaldırılmıştır. Mezunlara istihdam sağlanması için çalışmalar yapılmış ve onların nitelikli işgücü olarak sektörde kalmaları da büyük oranda sağlanmıştır. Maddi yetersizlikten dolayı üretememe sorunlarına da döner sermayelerinin artırılmasıyla çözüm bulunmuştur. Döner sermayenin önemini de biraz açıklamak gerekirse; “Sana 50 TL veriyorum buna göre üret!” demekle, “Sana 5000 TL veriyorum buna göre üret!” demek arasında çok fark vardır.

Üretim sermayesinin büyüklüğü, üretimde hacim büyümesinin yanında istihdam oluşturmada da büyük fayda sağlar. Son iki yılda meslek liselerinin döner sermayelerinin artırılmasıyla üretim hacmi dört yüz milyona ulaşmıştır. Meslek Liselerinde akademik başarıya yönelik oluşan olumsuz algı ise İTÜ ve ASELSAN gibi kurumlarla iş birliği yapılarak açılan proje okullarıyla kırılmıştır. Tarihte ilk defa Meslek Liseleri %1’lik dilim içerisinde olan akademik başarısı yüksek öğrenciler tarafından tercih edilmiştir. Yapılan yatırımlardan sonra Meslek Liselerine talep ülke genelinde büyük oranda artmıştır. Öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezleri yani çıraklık okullarına talepleri de yapılan iyileştirmeler sonucunda %62 oranında artmıştır.

Koronavirüsle uğraştığımız şu günlerde Meslek Liselerine yapılan yatırımların ülkemize büyük katkı sağladığı görülmektedir. Sağlık ve temizlik sektörünün ihtiyacı olan ürünlerin birçoğu Meslek Liselerimizde de üretilmektedir. Bu zor zamanlar da Meslek Liselerimiz ön plana çıkarak tarih yazmaktadırlar. - Koronavirüse karşı 81 ilde Meslek Liseleri şu ana kadar dört milyon litre hipoklorit dezenfektan, yüz bin litre el dezenfektanı ve iki bin litre de kolonya üretmişlerdir.

- Beş yüz bin tek kullanımlık önlük ve tulum üretilerek sağlık çalışanlarına dağıtılmıştır. Mersin’de Meslek Liselerinde ayda üç yüz bin adet tek kullanımlık önlük de üretilmeye başlanmıştır.

- Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) 3-D yazıcılarda aylık otuz bin yüz koruyucu siper üretilmiş ve sağlık çalışanlarına dağıtılmıştır. İstanbul Gültepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde aylık üç yüz bin koruyucu siper üretilmeye başlanmış ve üretim hacmi yeni belirlenen illerle birlikte aylık bir milyona çıkarılmıştır.

- Cerrahi maske de şu ana kadar dört milyon adet üretilmiş ve ihtiyaç duyulan yerlere dağıtılmıştır. Maske üretiminin hızlandırılması için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Levent Yazıcı ve ekibi, Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleriyle birlikte maske üretimini hızlandıracak Üç Katlı Telli Ultrasonik Cerrahi Maske Makinesini de üretmeyi başarmışlardır. Maske makinelerinin birlikte maske üretimi de aylık on milyon âdete çıkacaktır. Ayda beş milyon maske sadece İstanbul’da üretilecek ve dağıtılacaktır.

- En çok ihtiyaç duyulan solunum cihazı ve N95 standartlarında maske makinesinin üretimi de kısa zamanda gerçekleştirilecek ve milletimizin hizmetine sunulacaktır.

Talebin yoğun olduğu zamanlarda dışa bağımlı olmadan üretim yapmak çok zor bir iştir. Allaha şükürler olsun ki Meslek Liselerimiz ülkemizin ihtiyacı olduğu anda üretime katkı sağlamışlardır. Bundan sonra da güçlü bir şekilde hem üretim de hem de nitelikli işgücünde ekonomimize büyük katkı sağlayacaklardır.

 Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk’a, Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer’e Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Kemal Numan Varınoğlu’na mesleki ve Teknik Eğitime yapılan yatırımlar ve özverili çalışmalardan dolayı çok teşekkür ederiz. Ayrıca Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü çalışanları, Meslek Liselerinde yönetici ve öğretmenlerine de zor zamanlarda yaptıkları katkı için teşekkür eder saygılar sunarız.

Unutmayalım:

Soylu kahramanlar zor zamanlarda sözleriyle değil ihtiyaç duyulan anda yaptıklarıyla ortaya çıkar.

Saygılarımla…

 Ufuk Dilekçi
Guncelegitim.com