Türkiye genelinde 2012-ÖSYS sonuçlarına göre 20’nin üzerinde üniversitenin fen edebiyat fakültesi fizik, kimya, biyoloji ve matematik bölümlerine hemen hemen hiçbir öğrenci kayıt yaptırmadı.

2012-ÖSYS sonuçlarının açıklanması ile öğrenciler tercih telaşına düştü. Ekim başında da yeni üniversiteliler kampus hayatına adım attı. Bununla birlikte birçok fen edebiyat fakültesinin önemli bölümleri olan fizik, kimya, matematik ve biyoloji bölümlerine hiç öğrenci kaydı yapılmadığı ortaya çıktı. Türkiye genelinde 20’nin üzerinde üniversitede bu bölümler birinci sınıf açamadı. Fen edebiyat fakültesi dekanları bu durumu öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulamamasından kaynaklandığını söyledi. Bölümlerde branşlaşmaya gidilmesi gerektiğini belirten dekanlar, fen fakültelerinde okuyanlara pedagojik formasyon hakkının verilmesi ve yabancı dil hazırlık sınıfının konulması gerektiğini vurguluyor.

Fen-edebiyat mezunlarına öğretmenlik kalkmıyor

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya formasyonla ilgili en son yaptığı açıklamada fen-edebiyat mezunlarına formasyon konusunda çalışmaların devam ettiğini ve fen-edebiyat mezunlarının mağdur edilmeyeceğini belirtmişti

YÖK Başkanı Çetinsaya’nın o açıklaması

Fen-edebiyat mezunlarına formasyon hakkı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Görüşmelerimiz devam ediyor. Biz bu konuda ara bir karar aldık. Fen-edebiyat fakültesi mezunları mağdur olmayacak. Fen-edebiyat fakültesini tercih edecek adaylar varsa, vazgeçmesinler. Öğretmenlik kalkmıyor.