25 yıldan fazla bir süre ev ödevini inceleyen ve analiz eden Harris Coopers'ın araştırması net bir sonucu ortaya koyuyor: Ödev, ilkokul öğrencilerini batırıyor. Kitabında (The Battle over Homework: Common Ground for Administrators, Teachers, and Parents), farklı sınıf seviyelerinde ödev ve başarı arasındaki ilişki hakkında ayrıntılı bilgi verir. Ödevin, lise düzeyinde önemli bir fayda sağlamasına karşın, Arizona üniversitesinde öğretim profesörü olan Etta Kralovec, ortaokul öğrencileri için fayda görmekte ancak "ilkokul düzeyinde fayda görmemektedir " görüşünde.

Öğretmenler neden ilkokul öğrencilerine ev ödevi vermemelidir?

Araştırmaya göre, öğretmenlerin ilkokul öğrencilerine ev ödevi vermemesi için birtakım sebepler var:

 

1. Ödev, çocukların okula yönelik tutumları üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir. Özellikle okula yeni başlayan çocukla üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Küçük çocuklar öğrenirken eğlenmelidir. Oysa ödev yapmak hiç de eğlenceli değildir. 
 

2. Ödevler, uzun vadede kişisel ilişkilere zarar verebilir. Ev ödevi, ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve ebeveynlerin çocuklarının eğitimine katılmalarını sağlamakla birlikte, ilkokul çocuklarıyla bunun tersi bir etkiye sahip olabilir. O yaşta, çocukların aileleri ödevlerini durmadan hatırlatmaları gerekir. Okulda geçen uzun bir günün ardından, "iş" kelimesini içeren bir şey, çocukların yatmadan önce yapmak istedikleri şey değildir.
 

3. Ödev yanlış bir sorumluluk hissi verir. Ev ödevini destekleyenler, günlük ödevlerin, çocukların daha sorumlu olmasına yardımcı olduğunu söyleyecektir, ancak bu daha sonraki bir yaşta doğrudur. Ebeveynler çocuklarına her gece ödevlerini yapmalarını hatırlatmak zorunda kaldığında, bu amaç tamamen kaybolmaktadır.
 

4. Ödev, çocuklara, çocuk olmaları için daha az zaman bırakır. Birçok çocuk yeterince egzersiz yapamıyor. Tüm öğrenciler, özellikle de çocuklar daha fazla fiziksel aktivite yapmaları, dışarıda oynamaları ve arkadaşlarıyla spor yapmak gibi aktivitelere çok ihtiyaç duyarlar. Hem öğretmenler hem de veliler çocukları bu tür faaliyetleri daha sık yapmaya teşvik etmeleri gerekir.
 

5. Çocuklar, okulda verimli olmak için dinlenmeye ihtiyaç duyarlar. İlkokul çocuklarında ev ödeviyle ilgili bir diğer sorun, uykuya daha geç saatte geçmelerine neden olur. Çocukların günde ortalama on saat uykuya ihtiyacı vardır. Ertesi gün okulda verimli olabilmesi için uykusunu almış ve dinlenmiş olması gerekir.

İlkokul için ödev alternatifleri


1. Öğrencilerin ödevle aşırı yüklemek yerine eğlenceli okumaya teşvik etmek gerekir. Araştırmaya göre, ilkokul düzeyinde ev ödevinden daha iyi sonuç veren şey budur. Ebeveynler ve öğretmenler, çocukların ilgilendiği konuları bulabilir ve kendilerini okumaya veya yüksek sesle okumaya teşvik edebilir. Her bir çocuk için bu aktiviteyi kişiselleştirmek homojen ev ödevinden daha fazla çaba gerektiriyor olsa bile eğlenceli okumanın faydaları çok daha fazladır.
 

2. Günlük işlerle sorumluluk bilincini kazandırmak çok daha etkilidir. Bir çocuğun sorumluluk bilincini geliştirmek için ev ödevine değil, sabah kalkmaya ve hazır olmaya, yatmaya, ev işlerine yardım etmeye yönlendirmek gerekir. Bu alışkanlıklar ileriki yıllarda çok daha fazla işlerine yarayacaktır.
 

3. Öğrenen biri olmayı öğretmek gerekir. Aslında ilkokul öğrencileri sürekli öğreniyorlar. Bu nedenle anne-babalar ve öğretmenler, çocukların bu kavramı anlamalarını sağladıklarında, daha fazla öğrenmek için ödev yapmak önemsiz kalır.
 

4. Onları müze, sergi gibi mekanlara götürün. Bir bilim veya sanat sergisinde çok şey öğrenecekler. Daha da önemlisi, bu tür alanlarda edinilen bilgi ve tecrübe başka hiçbir şekilde öğrenilemez. 
 

5. Öğrencilerin, yaratıcılık, sosyalleşme gibi olanakların olduğu okul sonrası deneyimleri artırmak ev ödevlerinden çok daha fazla katkı sağlayacaktır.

guncelegitim.com