Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ak Saray’daki muhtarlar toplantısında konuştu. Konuşmasının başında terörle mücadele operasyonlarını değerlendiren Erdoğan 20 Temmuz 2015 tarihinden bu zamana PKK ile mücadelede verilen şehit sayısının 1178 olduğunu söyledi.

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASININ SEFERBERLİKLE İLGİLİ BÖLÜMÜ ŞÖYLE:

“Tüm vatandaşlarıma çağrı yapıyorum, anayasamızın 104. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti devletinin başı olarak PKK’sıyla FETO’suyla, DEAŞ ile adı söylemi yöntemi ne olursa olsun tüm terör örgütlerine karşı milli bir seferberlik ilan ediyorum. Her kim bu örgütlerin çalışmalarına ilişkin bir şey duyarsa, malumat duyarsa hemen güvenlik güçlerimize bilgi vermelidir.
“Esasen ülkemizdeki hiçbir kesimin hakkını aramak için terör yöntemlerine başvurmasını mazur kılacak en küçük bir sebep yoktur. Demokratik yollardan hak arama şansını Avrupa ülkelerinde bile bulamazsınız. Özgürlük, demokrasi falan bunlar hikaye. Bu toleransı hiçbir yerde bulamazsınız.
Vatandaşlarımızın can ve mal varlığına tehdit oluşturan her terörist düşmanımızdır ve ona göre muamele görecektir. Tüm güvenlik güçlerimize sesleniyorum.

“Terör örgütlerinin faaliyetlerine karşı devletiniz de milletiniz de sizin yanınızdadır. Yetkilerinizi sonuna kadar kullanmaktan asla çekinmeyin. Şehitlerimizin tek bir damla kanı, teröristlerin tamamının canlarına karşılık gelemez. Güvenlik güçlerimiz yürüttükleri mücadelede elbette ölürlerse şehittir, ancak askerlerimiz bize sağ olarak lazımdır.

SIKIYÖNETİM Mİ GELİYOR?

Aynı kanunun kritik maddelerinden biri ise, milli seferberlik dönemlerinde Bakanlar Kurulu’nun yetkilerini tarif eden madde. Kanunun 11. maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nun yetkileri arasında “Gerektiğinde sıkıyönetim ilanına karar vermek ve sıkıyönetim ilan edilen bölgelerin tamamı veya bir kısmında daha önce olağanüstü hal ilan edilmiş ise, sıkıyönetim ilanı ile birlikte olağanüstü hal uygulamasına son vermek” de var. Bu da, kulislerde, Olağanüstü Hal uygulamasının ardından, sıkıyönetim mi geliyor sorularına neden oldu.

MİLLİ SEFERBERLİK DÖNEMİNDE NELER OLABİLİR?

* YEDEKLER ASKERE ÇAĞRILABİLİR- Seferberlik halinde, Genelkurmay’ın tüm yedek güçleri, 7 gün içinde askere çağırma yetkisi bulunuyor.

* HER BAKANLIK SEFERBERLİK TEŞKİLATI OLUŞTURACAK- Kanuna göre, seferberlik ilanı halinde tüm bakanlıkların seferberliğe özel teşkilat oluşturma zorunluluğu bulunuyor.

* TÜM KAMU MALLARINI KULLANMA YETKİSİ VERİLECEK- Seferberlik dönemlerinde, kamu kurum ve kuruluşlarının tüm personel ve mal varlıklarının yetkilendirilecek kişiler tarafından kullanılmasının önü açılıyor.

* GEREKİRSE, TÜM GERÇEK VE TÜZEL KİŞİLERİN “MAL VE HİZMETLERİ” KULLANILABİLECEK- Kanunun en kritik maddesi ise, seferberlik ilanı halinde, “Türkiye’deki tüm gerçek kişilerle, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarının personel, mal ve hizmetlerinin”, Bakanlar Kurulu’nun kararları doğrultusunda kullanılmasının önünü açması.
Bunun anlamı şu; seferberlik ilanının ardından Bakanlar kurulu isterse, vatandaşların mallarına el koyup, kullanabilecek. İsterse, vatandaşlara görev tanımı yapabilecek. (sozcu.com.tr)