Öğretmenler emekli olduklarında seyyanen zam, ek ders ücreti ve uzman ve başöğretmen tazminatı kesilmektedir. Seyyanen zammın 12 bin lirayı geçtiğini, 1. ve 2. derecedeki; uzman öğretmen tazminatının 4 bin, başöğretmen tazminatının 8 bin lira civarında olduğunu ve ek ders ücretinin ise öğretmenin haftada girdiği derse göre değişmesi nedeniyle 4 ila 9 bin lira civarında olduğunu belirteyim. Saydığım üç ödeme kesilince emekli olan öğretmenin aylığı yarıdan daha fazla oranda düşmektedir.

Hayat pahalılığının sürekli artması nedeniyle, ekonomik sıkıntıların yoğun olarak yaşandığı, vatandaşlarımızın geçim sıkıntısı çektiği günümüzde, Mesleğine ömrünü vermiş öğretmenlerimiz emekli olmaya korkar hale gelmiştir. Özellikle çocuklarının üniversitede okutan öğretmenlerimiz ne kadar istese de hakkı olan emekliliği aklının ucundan bile geçirememektedir. Bu durum öğretmenlerimizin mesleki başarısını ve iş doyumunu olumsuz etkilemektedir. Keza, mesleğe yeni atanacak öğretmenlerin daha uzun süre sistem dışında beklemesi anlamına gelmektedir.

Emeklilikten bahsetmişken açlık sınırının altında bir aylıkla perişanlığa terk edilen SSK ve BAĞKUR emeklilerinin ekonomik koşullarının iyileştirilmesinden yana olduğumuzun, TBMM koridorlarında bu sorunu da görüştüğümüz Vekillerimize ilettiğimizin bilinmesini isteriz.

Aynı zamanda eksikliklerle dolu olan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinden bir gün, bir ay bir yıl gibi komik sürelerle yararlanamayan, stajyerlik süreleri sayılmadığı için mağdur olan emekçilerimiz için Kademeli Emeklilik Yasasının acilen çıkarılması gerekmektedir.

Anayasa Mahkemesinin bazı maddelerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu birkaç ay içerisinde TBMM’de görüşülmeye başlanacak. Bu süreçte tüm meslek örgütlerinin Liyakat-Sen’in Uzman ve Başöğretmen tazminatının emeklilikte kesilmemesi önerisine destek vermesini bekliyoruz. Ayrıca Anayasa Mahkemesinin memur sendikalarına uygulanan antidemokratik yüzde iki barajını iptal etmesi nedeniyle iptal yönünde oy kullanan AYM yargıçlarına şükranlarımızı sunuyoruz.

Eğitim ve Bilim çalışanlarına çağrımızdır: “Yandaş, siyasetin kucağındaki sarı sendikalara örgütlü destek vermeyi bırakmaları temennisinde bulunarak eğitim emekçilerini Liyakat-Sen çatısı altında toplanmaya davet ediyoruz.

Esen kalın.

Serdar GÜNDÜZ
Liyakat-Sen Genel Sekteri