Antalya’nın Manavgat İlçesi’nde Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim İş) tarafından düzenlenen kahvaltıya katılan Genel Başkanı Veli Demir, gazetecilere açıklamalarda bulundu. İktidarın eğitim sisteminde yaptığı 4+4+4 ve kılık kıyafet değişiklikleri konusunda sert eleştirilerde bulunan Genel Başkan Veli Demir, “4+4+4 değişikliğiyle Tevhidi Tedrisat Kanunu yok sayılmıştır. Böylelikle eğitimde birlik bozuldu. Aslında 4+4+4’le siyasal iktidarın amacı eğitimi 12 yıla çıkarmak değil, tüm okulları imam hatiplerin orta okulu haline getirmektir. Bunun pedagojik ve bilimsel bir tarafı yoktur. Tamamen siyasal kaygılarla bu karar alınmıştır” dedi.
 
4+4+4 değişikliğiyle okulların bölündüğünü belirten Eğitim iş Genel Başkanı Veli Demir, “En son yapılan kılık kıyafet değişikliğiyle ise sınıflar bölündü. Artık sınıflar zengin ve yoksul olarak ayrılacak” diye konuştu. Türkiye’de 15 milyon kişinin yoksulluk sınırının altında yaşadığını belirten Demir; “Okullarda önlük yada formalar öğrenciler arasında eşitliği sağlıyordu. Bundan sonra artık öğretmenler yoksulluk manzarasıyla karşılaşacak. Sınıflarda markalı kıyafet giyenlerle, pazardan ve işportadan alınan kıyafetleri giyen öğrenciler bir arada oturacak. Öğrenciler arasında sınıfsal farklar ve ayrışmalar yaşanacak. Karar ayrıca öğrenci velilerine de büyük bir ekonomik yük getirecek” dedi.
 
Sınıflarda yoksulluk manzarası
 
Formanın öğrencilere aidiyet duygusu ve gurup bilinci aşıladığını belirten Demir; “Forma ayrıca okullarda göreceli de olsa eşitliği sağlar. Gelir adaletsizliğinin yoğun olduğu ülkemizde serbest kılık kıyafetler yoksulluk manzaralarını sınıfa taşıyacak ve öğrenci velilerine büyük bir ekonomik yük getirecek” diye konuştu.
 
ABD’de uygulanmaya başlandı
 
Bu kararın alınmasında asıl gayenin türbanı anaokuluna kadar sokmak olduğunu savunan Veli Demir, “Bu siyasi bir karardır. Başbakan’ın bahsettiği dindar ve kindar bir nesil yetiştirilmesinin parçasıdır. Forma ve önlük, bütün uygar ülkelerde bulunuyor. Sadece Almanya ve İtalya’da Nazi ve faşist geçmişlerinden dolayı yok. ABD’de bile 1995’ten sonra okullarda forma giyilmeye başlandı. Şu anda ABD’deki okulların yüzde 23’ünde formalı eğitim uygulanıyor ve bu her sene yükseliyor” dedi.
 
Araştırma sonuçları ortada
 
ABD’de okullarda yapılan araştırmalardan örnekler veren Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir; “Formalı ve önlüklü okullarda disiplin sağlanmış. Araştırmalar; okul çevresindeki suç oranlarının yüzde 91 oranında, disiplin cezalarında yüzde 90 oranında, taciz vakalarında yüzde 96 ve Vandalizm denilen saldırganlıklarda ise yüzde 60 azalma meydana geldiğini ortaya koymuştur” diye konuştu.
 
Atatürk yasaklandı
 
Yeni kılık kıyafet yönetmeliğiyle ideolojik düşünce olduğu gerekçesiyle Atatürk rozeti takmanın yasaklandığını savunan Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, “Atatürk rozeti takmak yasak ama öğrencilerin kıyafetlerinin üzerinde Lewi’s, Lacoste gibi çok uluslu şirketlerin logolarını taşımak serbest olacak. Bunu yönetmeliğe sendika olarak Danıştay’da itiraz ettik. Eğer Danıştay’dan sonuç alamazsak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapacağız” dedi.
 
Karma eğitime son verilecek
 
Alınan kararlarının tek bir amacının olduğunu iddia eden Eğitim İş Genel Başkanı Veli Demir, “Siyasal iktidarın esas hedefi Avrupa’da 2 yüzyıl önce uygulamaya konulan karma eğitime ülkemizde son vermek. Bunu tepki çekecekleri için hemen yapamayacaklar. Ancak yandaş bir sendika bu konuda kamuoyu oluşturmak amacıyla hazırlıklar yapıyor. Bir süre sonra bu sendikadan ‘karma eğitimin zararlı olduğu’ şeklinde açıklamalar ve raporlar duyacağız. İktidar bundan sonra karma eğitime son vermek için düğmeye basacak” diye konuştu.
 
Manavgat Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Uygulama Oteli’nde düzenlenen kahvaltıya, Eğitim İş Sendikası Antalya Şubesi yönetimi ve Manavgat’taki sendika üyeleri katıldı.

egitimajansi