Eğitim-Bir-Sen, öğretmenlere nöbet ücreti verilmesi ve ek ders ücretinin artırılması için Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklaması yaparak, sorunu konunun muhataplarının dikkatine sunmak amacıyla imza kampanyası başlattıklarını açıkladı.

Güvenpark önünde toplanan Eğitim-Bir-Sen üyeleri, “Angaryaya Hayır”, “Nöbet Görevi İçin Ücret İstiyoruz”, “Ek Ders Birim Ücreti Artırılsın” sloganları eşliğinde Bakanlığın önüne kadar yürüdü.Burada bir açıklama yapan Özer, öğretmenlerin görev ve sorumluluklarını tanımlayan temel kanunlarda hiçbir şekilde yer almayan öğretmenin nöbet yükümlülüğünün sadece üç yönetmelikte yer aldığına dikkat çekerek, “Kanuni dayanağı olmayan bir çalışma şartı yönetmelikle öğretmenlerimize dayatılmaktadır. Öğretmenlerimiz, hukuka ve kanuna aykırı bir görevle sorumlu kılınmışlardır. Diğer taraftan, bu görev için hiçbir ilave ücret ödenmemekte, yani karşılığı ödenmemiş bir emek öğretmenlerimizden beklenmektedir” dedi.

Özer, öğretmenlik mesleğinin asli bir unsuru olmayan ancak buna rağmen sorumluluğu son derece geniş olan söz konusu görevin idari nitelikli bir görev olduğunu, bu itibarla mesleğin ifasını doğrudan ilgilendirmeyen bu türden tedbirlerin öğretmenlerin üzerine yıkılmaması gerektiğini belirtti.

-“HER NÖBET GÖREVİNİN BİR KARŞILIĞI BULUNUR”-

Kamu kurumlarındaki her nöbet görevinin bir karşılığı bulunduğunu belirten Özer,“Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında nöbet görevinin bir karşılığının olmamasının izah edilecek bir tarafı yoktur. Toplu sözleşme masasının yanı sıra Kasım 2013, Mart 2014 ve Kasım 2014 Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantılarına da taşıdığımız ‘Eğitim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerce fiilen yerine getirilen nöbet görevi karşılığında, nöbet tutulan her gün için ek ders ücreti ödenmesi’ yönündeki talebimizin geçen süre zarfında karşılanması noktasında somut bir adım atılmaması üzerine haklı davamızda kamuoyu bilinci oluşturmak ve acil çözüm bekleyen sorunu konunun muhataplarının dikkatine sunmak amacıyla böyle bir kampanya başlattık. Angaryaya hayır diyor, nöbet görevi için ücret istiyoruz”  diye konuştu.

-“EK DERS ÜCRETİ FARKLILIKLARI SORUNU BİR AN EVVEL ÇÖZÜLMELİ”-

Özer, ek ders esaslarındaki adaletsizliğin ve uzun süredir öğretmenlerin ek ders ücretlerinde iyileştirme yapılmadığını vurgulayarak, “Milli Eğitim Bakanlığı, iki yıl önce sendikalardan da görüş alarak ek ders esaslarında yapmayı planladığı değişikliği bir türlü yapamadı. Öğretmenlerin branşlarına göre ek ders ücretlerindeki adaletsizlik, okul türlerine göre yöneticilere verilen ve izahı mümkün olmayan ek ders ücreti farklılıkları sorunu bir an evvel çözüme kavuşturulmalıdır” dedi.

-“MEMUR VE HİZMETLİLERİN FAZLA ÇALIŞMALARI ÜCRETLENDİRİLMELİDİR”-

Özer, sınav görev ücretlerinin artırılması, halk eğitim merkezleri ve okullarda ücretsiz olarak verilen takviye kurslarında görev alan memur ve hizmetlilerin bu fazla çalışmalarının ücretlendirilmesi konusunda da düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı.

Özer, toplanacak imzaları Kamu Personeli Danışma Kurulu Mart Toplantısında gündemine taşıyacaklarını sözlerine ekledi. (ANKA)