Eğitim İş, Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen üyelerini nöbet eylemine çağırdı. Bu sendikaya üye öğretmenler okullarda nöbet tutmayacak.

 

Eğitim İş, Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen farklı zamanlarda yaptıkları açıklamalarla öğretmenlerin nöbet görevine yönelik taleplerini açıklayarak üyelerini nöbet eylemine katılım çağrısı yaptı.

 

Bu sendikalara üye çalışanlar sendikalarının belirttiği esaslara bağlı kalmak şartıyla nöbet görevini yerine getirmeyecek.

 
Sendikaların nöbet eylemine dair açıklamaları ve üyelerin dikkat etmesi gereken bazı esaslar;

 

Eğitim İş: 05.01.2015 ve 12.06.2015 tarihleri arasında nöbet eylemi yapılmasına karar verildiği açıklanmıştır.

 

Eğitim Sen: 9 Şubat 2015 tarihinden itibaren sendikanın belirttiği talepler karşılanana kadar nöbet tutulmayacağı açıklanmıştır.

 

Türk Eğitim Sen: Her ayın ilk haftasında (9-10-11-12-13 Şubat, 2-3-4-5-6 Mart, 6-7-8-9-10 Nisan, 4-5-6-7-8 Mayıs, 1-2-3-4-5 Haziran) Nöbet tutulmayacağı açıklanmıştır.

 
Anadolu Eğitim Sen: Mücadeleyi Hukuki olarak sürdürüyor. AES'ten yapılan açıklama şöyle: Okulların güvenlik sorunları giderek artarken öğretmen sorumluluğu, karşılaştığı  riskler de çoğalmakta, branşa ve ders yüküne göre nöbetler eziyete dönüşmektedir. Mevcut disiplin yönetmeliği ve uygulamalarıyla (nöbetçi) öğretmen ve idareci kendi güvenliğini korumakta zorlanmaktadır. Güvenlik ve nöbet sorunu mutlaka disiplin düzenlemeleri ile birlikte değerlendirilerek çözülmelidir. Eğitim fakültelerinde okutulmayan “güvenlikçi” olma durumu, olanakları elveren okullarda bahçe ve girişlerde özel güvenlikçilere havale edilse de nöbetçi öğretmen tüm sorumluluğu yüklenmektedir.  Zorunlu-ücretsiz çalıştırma şeklinin hukuki  adı ANGARYA dır.
Anayasada yasaklanmış olan angaryanın nöbet başlığında öğretmenin asli ve ücretsiz görevi olarak dayatılmasına sessiz kalmadık ve konuyu Danıştay nezdinde yargıya taşıdık.
 

Özgür Eğitim Sen: 2014-2015 Eğitim-Öğretim sezonunun ikinci yarıyılında nöbet tutulmayacağı açıklanmıştır.

 

Eğitim Bir Sen Nöbet tutacak mı?

Eğitim iş kolunda yetkili sendika olan Eğitim Bir Sen‘in, “nöbet tutmama eylemi” yapacağı yönünde bir açıklaması bulunmuyor. Sendikadan yapılan açıklamaya göre 9 Şubat 2015’te 12.00’da (öğle arası) MEB önünde konuyla ilgili bir basın açıklaması yapılacak.

 

Aktif Eğitim Sennöbet tutmama eylemine katılmamakla birlikte basın açıklaması yapacağını ve “Ben Güvenlik Görevlisi Değilim” yazan kokart takılacağını açıkladı.

Sendikalar farklı cümlelerle dile getirseler de nöbet görevine dair benzer talepler ifade edilmekte. Diğer meslek gruplarında olduğu gibi nöbet görevine ek ders ücreti ödenmesi talep edilmekte.

 

Nöbet Tutmayan Öğretmen Ceza Alır mı?

Sendika genel merkezleri “nöbet tutmama” eylemlerine dair resmi bir karar aldığını açıklamıştır.

 

Bilindiği üzere sendika kararına dayanan eylemlere katılan kamu çalışanlarına ceza verilemeyeceği AİHM ve Danıştay kararlarıyla netleşmişti. Danıştay kararlarına rağmen idarenin verdiği cezalar idare mahkemeleri tarafından kaldırılmaktaydı. Greve katılan çalışanlara ceza verilememesi, verilen cezaların yargı tarafından iptal edilmesi vb…

 

Son süreçte sendikalar ceza verilen üyelerinin cezalarını kaldırtmakla kalmayacaklarını, aynı zamanda bu işlemleri yapanların cezalandırılması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını da açıklamakta.

 

Mevcut yargı kararları değerlendirildiğinde biz de bu eylemlere katılan çalışanların ceza almayacağını, ceza verilse de ilgili disiplin kurullarında veya yargı yoluyla bu cezaların kaldırılacağını öngörüyoruz.

Ayrıca sendikal faaliyetlerin engellenemeyeceği yönündeki esaslar ve Anayasal haklardan yola çıkarak, art niyetli olarak ceza veren yetkililer hakkında karşı girişimde bulunulabileceğini düşünüyoruz.

 
guncelegitim.com-egitimciyiz.com