Koca son 24 saatteki vaka ve can kaybı sayısını "126 vatandaşımız daha hayatını kaybetti. Toplam vefat eden vatandaş sayımız bin 769 oldu. 4 bin 353 yeni vaka tespit edildi, vaka sayısı 78 bin 546'ya yükseldi" sözleri ile açıkladı.

Bakan Koca açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Koca, 23 Nisan’da sokağa çıkma yasağı ilan edileceği yönündeki iddialara,

“Salgınla mücadelede, temas, mesafe ve izolasyonun önemli olduğunu hep konuşuyoruz. Geçen hafta sonu başlayan ve bu hafta sonu için de karar verilen yasağın bu amaca hizmet ettiğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda daha sonraki haftalarla ilgili karar bilim kurulunda gündeme gelmedi ama önümüzdeki haftalarda gelebilir. Bilim kurulu bir karar mercii değildir, tavsiye kararları alan bir kuruldur. 23 Nisan ile ilgili de gündeme gelmedi, haftaya gündem olabilir” yanıtını verdi.

Hayatın ne zaman normale döneceği yönündeki soruya ise Koca şöyle yanıt verdi:

*Önümüzdeki bir hafta, 10 gün içerisinde bir pik noktasına erişebileceğimizi düşünüyoruz. Güney Kore gibi ülkelerden edindiğimizi deneyimlerle, 2 haftalık bir plato döneminin olacağını ve sonra düşeceğini biliyoruz. Ama yeni bir dalgaya da izin vermemeliyiz.

Bir gazetecinin “Vatandaşlar kendilerine kısa mesaj gelmediği için maske alamadıklarını ve markete gitmek için maske bulamadıklarını söylüyor. Vatandaşın maskelerin fiyatını devlet belirlesin şeklinde bir talebi var. Maske satışı yeniden başlayabilir mi?” sorusuna Koca şu yanıtı verdi:

*Maske konusunda, biz vatandaşımıza maskenin bu dönemde sayın cumhurbaşkanımızın da talimatı olduğunu biliyorsunuz, ücretsiz verilmesini istiyoruz.

*Eczanelerden temini yolunu tercih ettik. Kendilerine mesaj gelmeyen, telefonu olmayan, kaydı olmayan vatandaşlarımız kimlik doğrulama sonrası yeniden bir kod verilmesini sağladık. Eczaneler üzerinden 20-65 yaş arasına ücretsiz maske vermeye devam edeceğiz.

Sözcü