2014/2015 eğitim öğretim yılının 1. Döneminin sonuna yaklaşıldığı şu günlerde, öğretmenler tarafından her dönem öğrenci karnesine işlenen Davranış Notları ile ilgili eğitim camiasında birçok soru gündeme gelmektedir.

Önceki yılarda Öğrenci Davranışları ile ilgili olarak İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 43. Maddesinde ‘Ders yılının 1 ve 2. dönemlerinde her öğrencinin davranışları, belirlenen ölçütler dikkate alınarak ilkokullarda, aynı sınıfta ders okutan diğer öğretmenlerin de görüşleri alınarak sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise şubede ders okutan öğretmenler tarafından değerlendirilir.’ ifadeleri yer alıyordu.

Temmuz 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde ise ‘Davranış Notları’ ile ilgili yapılan bir değişiklikle Madde 29’da;

İlköğretim kurumların da ; Ders yılının her döneminde öğrencilerin davranışları, Davranış Puanı Ölçütleri EK-4’de verilen ölçütler kullanılarak ilkokullarda sınıf öğretmeni, ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ise şube rehber öğretmeni tarafından aynı sınıfta ders okutan diğer öğretmenlerin de görüşleri alınarak "(1) Geliştirilmeli", "(2) İyi", "(3) Çok iyi"; şeklinde değerlendirilir, ifadeleri yer almıştır.

Yapılan bu değişikle ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrenci davranışlarının değerlendirilerek E-Okul sistemi üzerinden girişlerinin, herhangi bir sınıfta ders okutan tüm öğretmenlerden alınıp, sınıf şube rehber öğretmenlerinin yapması planlanmıştır.

Oysa E-Okul sisteminin yetkililerce bu doğrultuda güncellenmemesi nedeniyle sadece sınıf şube rehber öğretmeninin değil, herhangi bir sınıfta ders okutan tüm öğretmenlere sistem açık görülmektedir. Dolayısıyla yapılan bu değişikliğin bu eğitim öğretim yılında uygulanıp uygulanmayacağı düşüncesi akıllara soru olarak gelmektedir.

Düzenlenen uygulamanın bu eğitim öğretim yılında uygulamaya konulacağını düşündüğümüzde örneğin 8.sınıflarda 25 öğrencinin eğitim gördüğü bir şubede, şube rehber öğretmeninin 10 ayrı dersin her bir öğretmeni ile görüşerek ‘Okul Kültürüne Uyum, Öz Bakım, Kendini Tanıma vs.gibi 10 ayrı davranış ölçütünü yanıtlaması sadece bir öğrenci için 100 soruya ve toplamda 2500 soruya muhatap kalınacağı anlamına gelmektedir.Dolayısıyla böyle bir uygulamanın ne kadar sağlıklı olacağı da sorgulanmalıdır.

Ayrıca yönetmelik gereği, davranış değerlendirme sonuçları E-Okul sistemine işlenir ve çıktısı alınan çizelge, öğretmen tarafından dönem sona ermeden 5 (beş) gün önce okul yönetimine teslim edilir